Præster tilbyder kristen mindfulness

Flere danske præster har taget værktøjet mindfulness til sig. Navlepilleri, lyder kritik

Ole Skjerbæk Madsen, missionspræst i Areopagos, udgav i december hæftet "Christfulness", der er en indføring i kristen mindfulness.
Ole Skjerbæk Madsen, missionspræst i Areopagos, udgav i december hæftet "Christfulness", der er en indføring i kristen mindfulness.

Meditationsværktøjet mindfulness har i længere tid været kendt for at afhjælpe stress på mange af landets virksomheder og nu har også flere præster taget værktøjet til sig. Dog i en kristen udgave, hvor Kristus og ikke jeget er i centrum, fortæller missionspræst i Areopagos Ole Skjerbæk Madsen, der i december udgav hæftet Christfulness.

Jeg oplever en god interesse for mine kurser, både i kirkelige og nyåndelige miljøer. Vi har netop sat andet oplag af hæftet i produktion, hvilket er ret forrygende. Jeg vil tro, at man i stigende grad vil tage de her redskaber til sig i kirken, siger Ole Skjerbæk Madsen.

LÆS OGSÅ: Med Guds nærvær i åndedrættet

Han beskriver christfulness som en kristen trospraksis med vægt på meditation. Men som navnet antyder, har christfulness mange ting til fælles med den buddhistiske meditationspraksis mindfulness, blandt andet brugen af åndedrættet og det at være til stede i nuet.

Også stiftspræst for åndeligt søgende i Ribe Stift Jette Dahl har taget christfulness-begrebet til sig. Sammen med en mindfulness-instruktør har hun i to sæsoner udbudt seks antistress-aftener under navnet Mindfulness og christfulness.

Det at koble mindfulness med kristendommen giver os mulighed for at nå mennesker, der har en længsel efter en praktisk tilgang til troen. Jeg blander ikke de to ting sammen, men lader dem stå side om side. Vores kurser består dels af tre aftener om mindfulness, dels af tre om christfulness, og vi oplever rigtig stor interesse, fortæller Jette Dahl.

Men ikke alle præster er lige begejstrede for den nye meditationstekniks indtog i kirken.

Det lyder selvfølgelig godt, hvis man med christfulness signalerer, at det er Kristus og ikke mig selv, der er i centrum. Men helt ærligt har jeg lidt svært ved at tage alt det navlepilleri og åndelige teknikker alvorligt. Det er efter min mening en omgang selvbefamling. Den virkelige frihed kommer ikke af, at jeg går længere ind i mig selv, men ved, at der er en, som er gået i mit sted, så jeg bliver aflastet for mig selv. Kirken er kun god til én ting, og det er at formidle kristendom, mener Jesper Bacher, sognepræst i Vejleby, Tirsted, Skørringe og Hillested sogne på Lolland.

Rettelse: Det er tidligere fremgået af denne artikel, at Ole Skjerbæk Madsen var "sognepræst ved Bethlehemskirken". Det er 12 år siden, han var det. I dag er han "missionspræst i Areopagos". Kristeligt Dagblad beklager fejlen