Prøv avisen

Præster tvinges til at udskifte computere

Computer, mus

MED AFSTEMNING Folkekirkens præster får ny computer hvert tredje år og kan ikke sige nej. Det koster kirken millioner. Spild af penge, siger præster

For Hørups sognepræst Agnete Raahauge gav det ingen mening at skulle udskifte arbejdscomputeren efter tre år. Den gamle fungerede fint, ifølge præsten.

Kirkeministeriet har imidlertid den ordning, at præsternes computere skal skiftes hvert tredje år. Hun ville lige så gerne have beholdt den gamle, men det kunne ikke lade sig gøre, lød det.

Jeg har ikke brug for en ny computer så ofte. For sådan nogle som mig og sikkert mange andre præster, der bruger computeren til at skrive prædikener på og til kirkebogsføring, virker det temmelig overflødigt, siger hun og påpeger, at folkekirken har brug for at spare penge:

Mine egne stikprøver viser, at den overvejende årsag til, at folk melder sig ud af folkekirken, er kirkeskatten. Det er ganske tankevækkende, at en del af kirkeministeriets økonomi er bestemt af it-industrien, og at vi skal køre med et så dyrt system.

Det koster folkekirken mellem 4,6 og 6,6 millioner kroner at udskifte præsters computere hvert tredje år. Det er uforståeligt, at man får en afvisning, når man vil beholde den gamle computer, siger flere præster, Kristeligt Dagblad har talt med.

Spild af penge, siger sognepræst og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Christian Langballe. Sognepræst Jesper Bacher tilføjer, at der er mere presserende ting at bruge penge på.

Men ifølge Kirkeministeriets it-chef Torben Stærgaard er det nødvendigt med en udskiftning hvert tredje år af hensyn til præsternes behov for en effektiv computer og af hensyn til sikkerheden.

Der kommer løbende sikkerhedsopdateringer til computerne, og som tiden går, holder leverandørerne op med at lave opdateringer til gamle styresystemer på computerne. Præster behandler personfølsomme oplysninger, så sikkerheden skal være i orden. Folkekirken er en moderne arbejdsplads, og vi følger en helt normal standard, siger han.

Men den forklaring vækker undren hos forskningsleder, lektor og ph.d. ved Handelshøjskolen i København (CBS), Jens Kristian Elkjær-Larsen:

Det lyder underligt, at man bliver nødt til at udskifte computeren hvert tredje år for at sikre mod virus og hacking. Man behøver ikke nødvendigvis at udskifte hele computeren, men bare sikkerhedsprogrammer, som man løbende kan opdatere.

Sognepræst og mediekonsulent Christian Roar Pedersen er glad for, at computerne udskiftes hvert tredje år:

Jeg synes ikke, det er ekstravagant. Jeg har oplevet, hvor langsomme de kan blive efter ganske få år, og det er en plage og spild af arbejdstid.

johansen@k.dk