Prøv avisen

Præsterne foretrækker SF-regering

En dugfrisk meningsmåling foretaget af Kristeligt Dagblad viser, at godt 53 procent af præsterne vil stemme på den røde blok, når vi på tirsdag går ind i stemmeboksene. -- Foto: Scanpix.

Danske præster ønsker en rød regering med SF som største parti. Især de kvindelige præster stemmer til venstre, og dermed står de politisk stik modsat de flittigste kirkegængere

Danske præster vil have Anders Fogh Rasmussen (V) ud af statsministeriet.

En dugfrisk meningsmåling foretaget af Kristeligt Dagblad viser, at godt 53 procent af præsterne vil stemme på den røde blok, når vi på tirsdag går ind i stemmeboksene. Desuden vil knap 11 procent sætte deres kryds ved Kristendemokraterne, som også peger på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister. Det foretrukne parti blandt præsterne er dog SF, som får mere end hver femte præsts stemme, mens Socialdemokraterne ligger på andenpladsen med 17,8 procent af stemmerne.

Der er dog stor forskel på kvindelige og mandlige præsters politiske ståsted. Hos kvinderne er SF det klart største parti med 28 procent af stemmerne, mens De Konservative med godt 16 procent er topscorer blandt mandlige præster.

Hos SF glæder partiformand Villy Søvndal sig over præsternes store opbakning, som han selv forklarer med et værdifællesskab.

Det sociale arbejde og næstekærlighedsbudet er jo centralt i kirken, hvad enten det så gælder i forhold til de hjemløse, misbrugerne og de udsatte børn herhjemme eller i forhold til vores ansvar over for verden generelt. Netop det er også nogle af SFs mærkesager, og derfor er det formentlig let for mange præster at identificere sig med SF, siger han.

Kristeligt Dagblad offentliggjorde for nylig en undersøgelse, der ud-pegede Venstre som det største parti blandt de flittigste kirkegængere. Derfor undrer det Venstres medlem af kirkeudvalget, Britta Schall Holberg, at præsterne hælder så kraftigt mod partier i den røde blok.

Det er meget overraskende. Jeg vil til enhver tid forsvare præsternes ret til at have deres egen mening, men det er slående, at de politisk er så forskellige fra kirkegængerne. At de så især stemmer på et parti, der vil adskille stat og kirke, kan kun undre, siger Britta Schall Holberg.

Adskillige undersøgelser har vist, at offentligt ansatte og højtuddannede generelt stemmer mere på venstrefløjens partier. Dette passer også på præsterne, men er næppe den fulde forklaring, lyder det fra Roger Buch, der er valgforsker og lektor Ved Danmarks Journalisthøjskole.

Nogle vil sikkert hævde, at præsternes politiske ståsted også hænger sammen med nogle holdningsmæssige ting i den kristne tro. Spørgsmålet er så, om folk vælger at blive præst, fordi de på forhånd har disse holdninger, eller om det er en socialisering, der sker via uddannelsen og præstejobbet. Det kan vi faktisk ikke svare på, siger Roger Buch, der betegner de politiske kønsforskelle som klassiske.

At kvinder politisk hælder mod venstre, ser man også i den samlede befolkning. Af og til forklares det med, at venstrefløjens partier i højere grad repræsenterer det, man betegner som kvindelige værdier, siger Roger Buch.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk