Præstestyre straffer Bahai-medlemmer hårdt

Det iranske Bahai-samfund er rystet over lange fængselsdomme mod syv af samfundets medlemmer. Sagen vækker international kritik

Syv Bahai-medlemmer er blevet idømt hård fængselsstraf i Iran. Her ses Bahai-templet i New Delhi. Det forestiller en lotusblomst og er tegnet af arkitekten Fariburz Sahba. Normalt er der i Bahai ikke præster og kirker. Det centrale tema i Bahaí religionen er at jorden er ét land og menneskeheden dets indbyggere.
Syv Bahai-medlemmer er blevet idømt hård fængselsstraf i Iran. Her ses Bahai-templet i New Delhi. Det forestiller en lotusblomst og er tegnet af arkitekten Fariburz Sahba. Normalt er der i Bahai ikke præster og kirker. Det centrale tema i Bahaí religionen er at jorden er ét land og menneskeheden dets indbyggere. Foto: .

Mens en række vestlige lande skærper tonen over for Iran, vender det iranske præstestyre sig mod Irans Bahai-samfund. Syv af Bahai-samfundets ledere i Iran er i den forløbne uge blevet idømt hårde fængselsstraffe på mellem 7 og 20 år. Bahaiernes sagfører, nobelpristager Shirin Ebadi, siger, at der ikke er fremlagt nogen beviser for kriminelle handlinger for de syv personers vedkommende.

De fem mænd og to kvinder blev arresteret i 2008 og anklaget for spionage for Israel og vestlige magter samt for at sprede korruption.

"Jeg har læst deres sager side for side og kan ikke finde et eneste dokument, der beviser deres skyld," siger Shirin Ebadi til BBC?s persisksprogede kanal.

Dommen kritiseres af en række vestlige regeringer, og menneskerettighedsorganisationer. Og Diane Ala'i, der er Bahai-samfundets repræsentant i FN i Geneve, undrer sig over, at det internationale samfund lader Iran slippe af sted med det, hun kalder "bevidst forfølgelse af et religiøst mindretal".

Foruden de seneste fordømmelser fra Holland, Storbritannien og Australien kritiserede USA's udenrigsminister, Hilary Clinton, for nylig Iran for at forfølge religiøse og etniske mindretal, der adskiller sig fra det shiamuslimske og persiske flertal.

"De internationale fordømmelser beviser, at et stigende antal personer fra alle religioner og racer over hele verden ønsker retfærdighed i Iran. Ikke bare for Bahai-samfundet, men for alle landets borgere, der udsættes for grove overgreb," siger Diane Ala'i.

Margit Warburg, der er professor i religionssociologi ved Københavns Universitet, mener, at det internationale pres faktisk er med til at redde bahaier i visse tilfælde.

"Jeg betvivler, at det iranske styre nu øger presset på bahaierne, fordi det vestlige pres stiger på præstestyret. Det er nærmest omvendt. Men samtidig har der gentagne gange været sager mod bahaier, der jo udgør Irans største mindretal, men som samtidig ikke er en accepteret religion," siger Margit Warburg.

Den danske professor forklarer også, at bahaier næsten pr. automatik omtales som israelske eller zionistiske spioner, fordi bahaiernes hovedcenter ligger i byen Haifa i Israel.

Irans Bahai-samfund repræsenterer en monoteistisk religion, der blev oprettet i Iran i det 19. århundrede. På verdensplan omfatter Bahai-samfundet omkring seks millioner troende, og religionen er en af verdens hurtigst voksende i øjeblikket. De forskellige iranske styrer har typisk haft en fjendtlig indstilling til Bahai-samfundet. Blandt andet fordi bahaierne opfattes som kættere, fordi de har en profet efter profeten Muhammed, der ifølge islam er den sidste profet.

allan@kristeligt-dagblad.dk