Præst: Ulogisk, at man kan være flere til bryllupsfest end til vielsen

Til et bryllup er der på grund af coronaregler af og til færre med til den kirkelige vielse end den efterfølgende fest. Det undrer sognepræst Birgit Lundholm Jensen, der derfor er gået til Kirkeministeriet for at få det ændret

Inde i kirkerne skal man holde afstand, så der er ikke plads til mange bryllupsgæster. Modsat er det til selve festen senere. Arkivbillede. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Inde i kirkerne skal man holde afstand, så der er ikke plads til mange bryllupsgæster. Modsat er det til selve festen senere. Arkivbillede. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Normalt kan der stuves mange sammen i en lille landsbykirke. Hvis der eksempelvis skal være bryllup, kan man godt sidde lidt på lårene af hinanden til den festlige begivenhed. Men coronareglerne forhindrer den tilgang.

Det fortæller Birgit Lundholm Jensen, der er sognepræst i Hune og Jetsmark Sogne i Nordjylland. Hun blev for nylig ringet op af et par, der var nødt til at flytte deres kirkebryllup, fordi deres udvalgte kirke skulle holde forsinkede konfirmationer. De spurgte ind til to af de mindre landsbykirker, som Birgit Lundholm Jensen er præst i, men hun måtte fortælle dem, at der kun var plads henholdsvis til 11 og 29 i kirkerne, hvis der skulle synges. Derfor var parret nødt til at finde en anden kirke eller meddele flere gæster, at de ikke ville kunne være til den kirkelige vielse. Parret valgte første mulighed, men Birgit Lundholm Jensen mener, at problemet er så stort, at hun har henvendt sig Kirkeministeriet og Folketinget. For hun synes ikke, at der er nogen logik i, at der må være færre i kirken, når det er de samme mennesker, der tager til bryllupsfest sammen senere.

”Flere par har udsat eller aflyst deres bryllupper. Jeg synes, at det er ærgerligt, at reglerne spærrer for, at gæster kan komme ind, selvom de skal være sammen resten af dagen. Selvfølgelig kan man være udenfor, men der er vejret afgørende, og flere par har drømt om et kirkebryllup og et bestemt rum, som de har en tilknytning til,” siger Birgit Lundholm Jensen.

Også i resten af det provsti, som Birgit Lundholm Jensen er sognepræst i, oplever man problemet. Det fortæller Folmer Toftdahl-Olsen, der er provst i Jammerbugt Provsti. Han mener dog, at folkekirken og dens præster må leve med, at reglerne ikke rigtigt hænger sammen, fordi de er kommet på forskellige tidspunkter.

”Det skaber selvfølgelig frustrationer, når man kan holde en bryllups- eller dåbsfest, men ikke være det samme antal i kirken og til festen bagefter. Men det er et vilkår i en mærkelig tid, at alt ikke hænger sammen. Det er dog ærgerligt, at der er flere vielser, der bliver udskudt. Også nogle, der er planlagt til efteråret, fordi man ikke ved, hvilke regler der gælder,” siger Folmer Toftdahl-Olesen.

Kirkeudvalget i Folketinget har modtaget Birgit Lundholm Jensens henvendelse og opfordring til at slække på reglerne til bryllupper. Her sidder Venstres kirkeordfører Louise Schack Elholm, der har stor forståelse for problemstillingen.

”Nu kan der jo komme flere med til fester. Så det kan være, at vi skal bruge det som en anledning til at se på, om der skal kunne være flere med til vielser i kirker. Men det er vigtigt, at folkekirkens ansatte føler sig trygge. Sommeren er højsæson for vielser, så det er et vigtigt problem. Det vigtigste er dog, at kirken selv er med på den,” siger Louise Schack Elholm, der efterlyser klar stillingtagen fra folkekirken.