Præst er sendt på orlov efter klager til biskop

Den populære sognepræst Flemming Pless er gået på orlov, efter der er blevet klaget om ham til biskoppen over Københavns Stift. Det er uvist, hvad klagen drejer sig om

Flemming Pless har været præst i Christians Kirke i København siden 1994. - Foto: Mette Frandsen
Flemming Pless har været præst i Christians Kirke i København siden 1994. - Foto: Mette Frandsen

Den københavnske præst Flemming Pless er gået på orlov fra sit virke i Christians Kirke på Christianshavn. Det sker, efter der for to måneder siden blev indleveret en klage over ham til Københavns Stift. Det bekræfter han over for Kristeligt Dagblad, hvor han antyder, at orloven altså ikke er frivillig.

”Jeg kan bekræfte, at der foreligger en klage, som for lidt mere end to måneder siden er sendt til biskoppen over Københavns Stift. Jeg er blevet præsenteret for klagen, men kan ikke fortælle om indholdet, da det ville overskride min tavshedspligt,” siger han.

”Jeg er tjenestemand, og som sådan kan jeg ikke udtale mig om klager. Undtagen til biskoppen. Det har sine fordele, for det sikrer borgere i, at klager behandles på den måde, de skal. Det er også besværligt for min lyst til at præsentere min side af sagen. Men som tjenestemand må man rette ryggen og afvente, hvad ens foresatte beder om,” lyder det videre fra Flemming Pless til Kristeligt Dagblad.

Det har ikke været muligt at få svar på, hvad klagen drejer sig om. Hos Københavns Stift oplyses det, at biskop Peter Skov-Jakobsen ikke vil udtale sig om konkrete personalesager. Stiftet vil endda slet ikke bekræfte, at der er modtaget en klage over Flemming Pless – eller nogen anden præst for den sags skyld. Heller ikke i Kirkeministeriet vil man udtale sig om personalesager, lyder det i et skriftligt svar fra kirkeminister Joy Mogensen (S).

Flemming Pless har været præst i Christians Kirke i København siden 1994. Han er blandt andet kendt for sine optrædener i flere DR-programmer og som deltager i TV 3’s underholdningsprogram ”Til middag hos” i 2010. Derudover er han politisk aktiv som regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden.

Det er ikke første gang, der er blevet klaget over Flemming Pless’ opførsel som præst. Sidste år stillede tre pårørende sig frem i Ekstra Bladet og kritiserede præsten for hans håndtering af en begravelse, som fandt sted i 2018. De pårørende følte, at Flemming Pless mest af alt var ”optaget af sig selv og sin egen performance”, at han ”på alle måder virkede stødende og upassende” og opførte sig ”respektløst”.

De tre pårørende havde derfor sendt en klage til biskop Peter Skov-Jakobsen. Som svar på tiltale beklagede Flemming Pless, at familien havde haft en dårlig oplevelse.

”Jeg forstår, at jeg ikke har ydet den forventede indsats i samtale og i gudstjeneste. Uagtet at jeg har oplevet det anderledes, så var ikke mindst bisættelsen et forsøg på at være empatisk. Det er ikke lykkedes her,” lød det i præstens svar til familien.