Præst i sundhedshus: Udfordringen er at finde en menighed

32-årige Michael H. Munch arbejder dør om dør med tandlæger, jordemødre og læger som landets formentlig første sundhedshuspræst. Men hvorfor er det en præsts opgave at være til stede i et sundhedshus?

Michael H. Munch begyndte i september som funktionspræst i sundhedshuset i Fredericia. Arbejdet passer han i forlængelse af sin ansættelse som sognepræst i Bredstrup og Pjedsted. – Privatfoto.
Michael H. Munch begyndte i september som funktionspræst i sundhedshuset i Fredericia. Arbejdet passer han i forlængelse af sin ansættelse som sognepræst i Bredstrup og Pjedsted. – Privatfoto.

Han er vistnok den første af sin slags i Danmark. I hvert fald har den 32-årige sognepræst Michael H. Munch ikke hørt om andre, der ligesom han har åbnet et præstekontor i det lokale sundhedshus.

Sundhedshuset, der også huser tandlæger, fysioterapeuter og jordemødre, ligger i Fredericia, og her har Michael H. Munch, siden han begyndte det nye arbejde i starten af denne måned, forsøgt at finde ud af, hvordan han skal udfylde sin nye rolle.

”Det er en opgave, der adskiller sig en del fra andre af de funktionspræster, der findes i folkekirken. For hvis du er præst på et sygehus, i et fængsel eller på et universitet, vil du typisk have en gruppe mennesker, der på en eller anden måde kan sammenlignes med en menighed. Men her på sundhedshuset kommer folk kun til ambulante behandlinger og har derfor sjældent en fast tilknytning. Udfordringen er, hvordan jeg får skabt kontakt til dem,” siger han.

Derfor har han brugt den første tid på at gøre opmærksom på sig selv. Han har blandt andet været rundt til alle de andre aktører i huset og præsenteret sig og fortalt om de mange sociale tilbud, folkekirken tilbyder.

”Hvis en læge sidder med en patient, der føler sig ensom, så har lægen et sted at henvise til og nogle konkrete kontaktoplysninger at give videre,” siger han.

Hvordan har de forskellige faggrupper i huset reageret på den mulighed?

”Umiddelbart har de taget positivt imod det, men det er stadig for tidligt at sige, om det er noget, de vil benytte sig af,” siger han og tilføjer, at han endnu ikke har haft kontakt med nogen, der har sagt, at de er blevet henvist til ham af nogle af de andre i sundhedshuset.

Stillingen som sundhedshuspræst er en deltidsstilling, som Michael H. Munch passer i forlængelse af sit job som sognepræst i Bredstrup-Pjedsted Sogne mellem Fredericia og Vejle. Indtil videre fungerer det ved, at han i et par timer om ugen sidder på sit kontor i sundhedshuset, hvor de besøgende i huset kan komme forbi til en snak.

Hvad er det, folk kontakter dig om i sundhedshuset?

”Det har egentlig været meget bredt. Nogle af samtalerne har haft sjælesørgerisk karakter og har handlet om klassiske temaer som død, sorg og ensomhed. Andre samtaler har haft mere praktisk karakter, hvor man har benyttet mit kontor som en slags kirkekontor til at få ordnet noget praktisk om kirkelige handlinger. Det mest gennemgående ved alle de besøgende har nok været, at det er folk, der synes, det er nemmere at besøge mig her end i kirken,” siger han.

Hvorfor er det egentlig en præsts opgave at være til stede i et sundhedshus?

”Ligesom på et hospital oplever folk på et sundhedshus at få hårde diagnoser eller svære beskeder, der udfordrer dem eksistentielt. Alle andre i huset har en meget konkret faglig funktion. Derfor tror jeg, at der er brug for en præst, der er der kun til at tale med folk om det, de har brug for. Samtidig er det en god mulighed for at gøre opmærksom på de mange kirkelige tilbud, der er i provstiet,” siger han.

Er der nogen grænser for, hvor meget det religiøse må fylde i dit arbejde i det kommunale hus?

”Jeg har ikke fået præsenteret nogen regler, men der er en forventning om, at jeg er der som et tilbud til borgerne, og at jeg ikke er ude på en missionsmark. Så jeg skal selvfølgelig ikke holde gudstjenester på gangene. Men hvis nogle ønsker, at vi beder en bøn sammen på mit kontor, eller at vi holder nadver, kan jeg ikke se, at det skulle være et problem,” siger han.