Præst vil stadig ikke lukke dør for reinkarnation

Sognepræst Annette Berg har tidligere sagt, at hun tror på reinkarnation. Hun har ikke ændret holdning, siger hun nu. Retsteolog mener, biskop bør reagere

Sagen om præsten Annette Berg, der har åbnet for reinkarnation, er på ingen måde slut. I en I pressemeddelelsen bekendtgør Annette Berg nemlig, at hun ikke har ændret holdning til reinkarnation i forbindelse med hendes tjenstlige samtale med Roskilde-biskop Peter Fischer-Møller.
Sagen om præsten Annette Berg, der har åbnet for reinkarnation, er på ingen måde slut. I en I pressemeddelelsen bekendtgør Annette Berg nemlig, at hun ikke har ændret holdning til reinkarnation i forbindelse med hendes tjenstlige samtale med Roskilde-biskop Peter Fischer-Møller. . Foto: Privatfoto.

Sagen om præsten Annette Berg, der har åbnet for reinkarnation, er på ingen måde slut.

Med nye tilkendegivelser om hendes åbenhed over for reinkarnation udsendt i en pressemeddelelse i eftermiddags kan hun være færdig som præst i folkekirken. Sådan lyder vurderingen fra retsteolog Kristine Garde.

I pressemeddelelsen bekendtgør Annette Berg, at hun ikke har ændret holdning til reinkarnation i forbindelse med hendes tjenstlige samtale med Roskilde-biskop Peter Fischer-Møller den 11. november.

Opsummeringen fra Kristine Garde er klar:

”Sagen må åbnes på ny, og biskoppen kan ikke sidde sognepræstens såkaldte korrektion overhørig.”

Den tjenstlige samtale mellem Annette Berg og biskoppen kom, efter at hun i tv-programmet ”Præstens Lektie” på TV ØST fortalte, at hun tror på reinkarnation.

I en pressemeddelelse skriver Annette Berg (artiklen fortsætter efter teksten):

Da der blandt flere er draget en usand konklusion efter min samtale med biskoppen d. 11. november, kommer jeg her med følgende korrektion: Jeg har ikke ændret holdning med udsigten til sanktioner. Det var tværtimod magtpåliggende for mig i samtalen med biskoppen, IKKE at lukke den dør, jeg netop har været med til at åbne.

Jeg tror på, at reinkarnation kan være en MULIGHED blandt andre. Selv véd jeg ikke meget om reinkarnation i den forstand, at jeg kan ikke ”se” tidligere liv, hverken hos andre eller mig selv. Men jeg vil til enhver tid gerne være med til at lade en dør stå på klem over for en verdensanskuelse, der rummer de tanker – også selvom vores kirkelige tradition så pure afviser den.

Jeg tror på, at Gud er større end alle religioner, og at Kristus er større end kristendommen. Og hvad der end kommer til at ske på den anden side af dødens grænse, så vil det overgå, tror jeg, selv vore vildeste fantasier.

Jeg har skrevet under på, at jeg ikke forkynder reinkarnation i kirken. At jeg beklager, at nogle har misforstået, hvad jeg har udtalt. Samt pressemeddelelsens øvrige ordlyd.

Retsteolog Kristine Garde mener, at sognepræstens seneste udmelding er udtryk for ”dobbelt bogholderi”, og hun kalder det et problem, at sognepræst Annette Berg tror, hun kan have en opfattelse som privatperson og en anden som embedsperson.

”Sagen er, at hun reelt undsiger den kristne opstandelsestro, og at hun bliver utroværdig som præst og forkynder, når menigheden, som hører hende forkynde opstandelsestroen, samtidig ved, at hun som privatperson hylder reinkarnationen som en mulighed blandt andre,” siger hun og tilføjer om hendes fremtid som præst:

”Hvis hun fastholder sit syn på reinkarnation, som må skabe forvirring i menigheden, bør hun seriøst overveje at tage sin afsked.”

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, men uden held.

Annette Bergs pressemeddelelse: