Prøv avisen

Uden gluten - ingen nadver, siger præster i folkekirken

Spørgsmålet om den glutenfri nadver er blevet aktuelt, efter den katolske pave Frans i sidste uge understregede, at nadveren risikerer at blive ugyldig, hvis præsten benytter glutenfri oblater. I stedet skal de bages af klassisk hvedemel og må ikke tilsættes ingredienser, der gør, at de ikke længere kan betragtes som hvedebrød. Foto: Brennan Linsley/AP/ritzau

Flere folkekirkepræster er enige i pave Frans’ udtalelse om, at man ikke kan fejre nadver med glutenfri oblater. Sikke noget pjat, siger domprovst

Når kirkegængere over hele landet søndag formiddag knæler ved altrene og modtager nadver, deltager de i et måltid med en sjældent simpel opskrift: Mel, vand og lidt vin. Ikke desto mindre er der uenighed blandt folkekirkens præster om, hvilken opskrift man skal bruge for at tilberede måltidet til et af kirkens sakramenter.

Mens flere kirker er begyndt at bruge glutenfri oblater for at imødekomme kirkegængere, der ikke kan tåle gluten-proteinet, mener andre præster, at det er tåbeligt eller ligefrem teologisk forkert at servere brød, der ikke indeholder almindeligt hvedemel.

”Samvittighederne har det netop bedst med, at vi bruger det, som vor herre Jesus Kristus brugte, da han indstiftede nadveren. Ingen skal kunne komme i anfægtelse om, hvorvidt man bruger det rigtige brød,” siger Hartvig Wagner, pastor emeritus og medlem af bestyrelsen for bevægelsen Kirkelig Samling om Bibel og Bekendelse, baseret på ”klassisk kristendom”.

Han tilføjer, at Bibelen ikke siger noget konkret om indholdet af det usyrede brød, Jesus indstiftede nadveren med. Men at det med al sandsynlighed ikke var glutenfri mel, det var bagt på.

Spørgsmålet om den glutenfri nadver er blevet aktuelt, efter den katolske pave Frans i sidste uge understregede, at nadveren risikerer at blive ugyldig, hvis præsten benytter glutenfri oblater. I stedet skal de bages af klassisk hvedemel og må ikke tilsættes ingredienser, der gør, at de ikke længere kan betragtes som hvedebrød.

Andre læser lige nu