Præster drøftede afviste asylansøgere

Der var ikke større uenighed, da præster og lokale diskuterede forholdene på Udrejsecenter Kærshovedgård. Men det er for nemt at nå til enighed, når man kun inviterer dem, man er enig med, siger Christian Langballe (DF)

Det var forholdene på denne gård lidt uden for Ikast, der mandag aften var til debat. –
Det var forholdene på denne gård lidt uden for Ikast, der mandag aften var til debat. – . Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Behandler vi asylansøgere ordentligt, når de venter i Danmark på hjemsendelse? Det spørgsmål mødte omkring 200 mennesker op i bakkehuset i Ikast mandag aften for at diskutere. Nuværende og tidligere præster havde arrangeret en høring om forholdene på udrejsecentret Kærshovedgård.

Karin Vestergaard, sognepræst i Ikast og en af hovedarrangørerne, fortæller, at høringens formål var at komme bag om principperne for behandlingen af afviste asylansøgere og få en større forståelse for situationen som helhed. Efter høringen følte hun sig bedre klædt på til at deltage i debatten.

”Som interessegrupper har vi ikke lavet en plan for, hvordan vi arbejder videre. Vi er tre grupper, der har stået bag arrangementet, og i den sammenhæng handler det nu om at være medmennesker og kirke for dem, det handler om. Uanset om de er kristne eller muslimer. Høringen har desuden gjort, at vi som privatpersoner er bedre rustede til at være meningsdannere og til at bruge vores demokratiske indflydelse. Personligt kan jeg blande mig aktivt i udlændingepolitikken til partipolitiske møder.”

På programmet var der blandt andet oplæg om den danske og internationale lovgivning på området, om teologiske overvejelser vedrørende gæstfrihed og politiske og erfaringsbaserede indlæg fra henholdsvis en præst og en beboer fra udrejsecenteret.

Formand for Folketingets kirkeudvalg og medlem af integrationsudvalget Karen Klint (S) deltog som den eneste politiker i høringen. Hun vil gå videre med en opdagelse, hun gjorde under debatten.

”Det, der gjorde mest indtryk, var, at nogle af deltagerne på mødet var utrygge ved den sundhedsmæssige del af udrejsecenteret. Jeg vil helt sikkert undersøge, om reglerne for sundhedsmæssigt tilsyn bliver overholdt, ” siger hun.

Christian Langballe, kirkeordfører for Dansk Folkeparti, kalder hele arrangementet for rent hykleri. Han var ikke inviteret til høringen og mener ikke, man kan tale om en kvalificeret debat.

”Hvis jeg skal tage det alvorligt, at de vil starte en debat på området, og at de gerne vil have os politikere i Folketinget til at tage noget med fra sådan en høring, så burde de da også række ud mod alle implicerede parter og ikke kun dem, de i forvejen er enige med,” siger han.

Sognepræst Karin Vestergaard henviser Christian Langballe til, at pressemeddelelsen vedrørende høringens tid og sted var delt bredt ud, og at alle var velkomne.

”Hvis han havde villet diskutere sagen, måtte han hjertens gerne være mødt op,” siger hun.

Arrangørerne havde bedt flere politikere fra partiet Venstre om at deltage samt enkelte fra Konservative og Enhedslisten. Ingen havde dog mulighed for at stille op.