Præster forvandler kornmark til økologisk kirkefestival

10 sogne i Midtsjælland er gået sammen om at afholde en festival med fokus på det fælles ansvar for Guds skaberværk. Tiltaget er indstillet til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2017

Præst i Skibby Kirke Mette Brunshuus taler med besøgende Tina Birk. For Mette Brunshuus, der er med i festivalens styregruppe, handler festivalen om at huske på, at vi skal passe på den natur, vi har fået af Gud.
Præst i Skibby Kirke Mette Brunshuus taler med besøgende Tina Birk. For Mette Brunshuus, der er med i festivalens styregruppe, handler festivalen om at huske på, at vi skal passe på den natur, vi har fået af Gud. Foto: Jonas Olufson/ritzau.

Der dufter af lun halm, som solen har varmet op. Sammen med flis er de tørrede kornstrå med rund hånd strøet ud over traktorsporene på marken bag Sæby Kirke mellem Roskilde og Holbæk. En indgangsportal er sat op tæt ved landevejs-kanten, hvorfra man kan se hen over et virvar af solcelleanlæg, raftetårne, grillede økoburgere og en kirke bygget af halm.

Det er den økologiske kirkefestival TRO. For sjette år i træk har 10 sogne i området fra fredag til søndag holdt festivalen, der denne gang er blevet gæstet af mellem 1500 og 2000 mennesker. Tiltaget er i år indstillet til Kristeligt Dagblads Initiativpris.

Gud tog mennesket og satte ham i Edens have, for at han skulle dyrke og vogte den, står der i 1. Mosebog. Og det er netop dette forvalterskab, som arrangørerne af festivalen vil fremhæve.

”Det ligger som en del af den bibelske tankegang, at naturen er en gave, som vi skal passe på. Så selvom temaet økologi måske får mange til at tænke på hylderne i supermarkedet, forstår vi ordet i en mere bred forstand – som bæredygtighed, klima og retfærdighed,” siger Helene Wonsbek Rasmussen, festivalkoordinator og sognepræst i Gershøj og Sæby Kirker.

Da arrangementet foregår uden for kirkens rum, håber præsterne, at også ikke-kirkevante har fundet festivalen og dens tema interessant.

Festivalens arrangørgruppe er gennem årene vokset til at gælde 10 sogne: Ferslev, Gershøj, Gevninge, Herslev, Kirke Hyllinge, Kornerup, Lyndby, Skibby, Sæby og Vellerup. Præsterne håber, at initiativet også kan være til glæde for dem, der ikke normalt bruger kirkens rum.
Festivalens arrangørgruppe er gennem årene vokset til at gælde 10 sogne: Ferslev, Gershøj, Gevninge, Herslev, Kirke Hyllinge, Kornerup, Lyndby, Skibby, Sæby og Vellerup. Præsterne håber, at initiativet også kan være til glæde for dem, der ikke normalt bruger kirkens rum. Foto: Jonas Olufson/ritzau

Foran Sæby Kirke begynder flere end 60 mennesker at stimle sammen. Alle i praktisk fodtøj. Per Christiansen er en af dem, der er mødt op til den forestående vandretur, som festivalen har arrangeret.

”Om jeg er fast kirkegænger? Nej, tværtimod da. Men i stedet for at sidde alene derhjemme er det bedre at komme herop og sludre med nogle af de andre. Jeg var også forbi festivalen i går,” siger Per Christiansen, som flyttede til egnen i 1970’erne.

Vandreruten er otte kilometer lang og går ad lokale stier i landskabet mellem Sæby og Gershøj Kirker. Men det er intet problem for Per Christiansen, der hver onsdag deltager i den lokale vandreklub.

På en af pladsens mange halmballebænke har Tina Birk slået sig ned sammen med sin mand. Parret har deltaget i flere år i træk nu. For med et sommerhus nede ved fjorden må man støtte op om det lokale, lyder det.

”Jeg kan godt lide det fællesskabende nærvær, og at det er naturens æstetik, der er i fokus her på festivalen,” siger Tina Birk, mens hun peger mod den efeu og de vilde solsikker, som arrangørerne har pyntet med. Hun bærer et kors om sin hals, men bruger heller ikke kirken til andet end større højtider.

Fra markens hjemmelavede kirke, som er bygget af massive halmballer og toppen af et tremastet cirkustelt, lyder en fnisende fællessang. Det er sognenes kommende konfirmander, der er mødt op til en dag i troens og økologiens tegn. Og en af de workshops, de skal igennem, er gospelsang med kirkesangeren Miriam Rasmussen.

”Så sætter vi klap på,” udbryder kirkesangeren til konfirmanderne, som med klappeøvelserne får rystet usikkerheden mere af sig.

Sådan noget sang kan ellers godt føles lidt underligt, når man ikke kender hinanden, lyder det fra Marie Toft, som skal til konfirmeres til foråret. Hun har et par gange før været med til festivalens loppemarked sammen med sin mor for at se på, hvordan gamle ting kan genbruges på ny.

”Økologi er jo ikke noget, man tænker over i hverdagen, andet end når man ser affald, der er smidt på jorden. Så det er meget godt lige at blive mindet om,” siger Marie Toft.

Rundt omkring på pladsen er der udstillet forskellige løsninger til plasticsortering, ligesom borgmesterkandidater fra begge fløje har kigget forbi til en snak om grøn politik og foreningsliv i løbet af weekenden.

Da mørket begynder at falde på, blinker de farvede elpærer langs teltdugene sig vågne, og koncerterne med blandt andre Jane & Shane begynder i den hjemmebyggede kirke.