Prøv avisen
Initiativpris

Præster og imam underviser i religionsfrihed på asylcentre

Asylpræst Birgitte Møldrup underviser aylsøgere i kirkerummet. Hun vil gerne udbrede trosfrihedsprojektet ”Frihed i tro og tale” til andre skoler, sprogskoler og andre stifter. – Begge fotos: Birthe Jørgensen.

Det må aldrig blive løsningen at skille kristne og muslimer for at undgå konflikter på asylcentre, siger asylpræst. Hun er initiativtager til projektet ”Frihed i tro og tale”, der er finalist i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence

Da sognepræst Birgitte Møldrup sidste år blev asylpræst i Jelling, gik hun i gang med at undersøge det asylarbejde, der i forvejen blev lavet i folkekirken. Her så hun, at kirken var god til at arbejde med diakoni og internationale gudstjenester, men at den manglede at gøre brug af en af sine styrker.

”I folkekirken har vi en lang undervisningstradition. Vi har konfirmandundervisning, skole-kirkesamarbejde og folkeoplysning i sognehusene. Jeg fandt, at vi manglede at føre denne tradition ind i asylarbejdet,” siger hun.

Derfor kom hun på idéen til projektet ”Frihed i tro og tale”, der er blandt finalisterne i konkurrencen om Kristeligt Dagblads Initiativpris. Det er et trosfrihedsprojekt, hvor hun besøger Røde Kors’ asylskole i Jelling sammen med imamen Kassem Rachid og den anden asylpræst i Haderslev Stift, Eva Løbner.

Det har de gjort siden foråret sidste år, hvor de har undervist fire hold indtil videre i blandt andet forskellene på kristendom og islam og i religionsfrihed. Behovet for dette har ifølge asylpræsten været tydeligt på grund af adskillige sager om chikane af minoriteter og andre religiøse konflikter på asylcentre.

”Når der har været mediesager om chikane på centrene, har der flere gange været forslag om, at man bør skille muslimerne og de kristne. Men det kan aldrig blive løsningen i vores samfund. Løsningen må altid være, at vi fører samtale med hinanden og insisterer på tolerance og hele tiden øver os i, at vi skal leve fredeligt sammen med hinanden, selvom vi kan være uenige,” siger hun.

Indtil videre har de undervist hold med 17-23-årige. De besøger dem tre gange i løbet af halvanden måned. Første undervisningsdag fortæller de om religionsfrihed, og hvorfor loven i Danmark står over Bibelen og Koranen.

Imam Kassem Rachid står med en salmebog i undervisningen om religionsfrihed på Asylcenter Jelling.