Præster oplever behov for samtaler

Mens omfanget af kirkelige aktiviteter fortsat er begrænset, har mange præster travlt med at tale med ensomme og bekymrede danskere

Præster giver en mulighed for at lette sit hjerte, dele sine tanker og blive lyttet til i en fortrolig samtale. De er trænet i at give støtte og trøst og kaste nyt lys over et menneskes livssituation.”
Præster giver en mulighed for at lette sit hjerte, dele sine tanker og blive lyttet til i en fortrolig samtale. De er trænet i at give støtte og trøst og kaste nyt lys over et menneskes livssituation.”. Foto: Fa Barboza/Unsplash.

Hvad foretager landets præster sig i disse dage, når størstedelen af deres aktiviteter er aflyst og omfanget af kirkelige handlinger som dåb og gudstjenester begrænset? Et svar er, at de har mere travlt end normalt med at hjælpe de danskere, som har det svært.

Det gælder i hvert fald for Birgitte Kvist Poulsen, der er sognepræst i Eliaskirken på Vesterbro i København.

”Jeg tror, de fleste præster oplever, at behovet for samtaler plejer at stige fra oktober og november og generelt ligger højere i vintermånederne. Men i år er der mange flere henvendelser end normalt. Mange lader til at være ramt af en metaltræthed og udmattelse, og det kan være svært at øjne håb, selvom vaccinen er på vej,” siger hun.

I denne måned har Birgitte Kvist Poulsen indtil videre haft knap 20 samtaler med folk, som har henvendt sig, fordi de har det svært. Det kan være folk, der har mistet deres job under krisen, kronisk syge, som er særligt sårbare over for coronasmitte, og andre, som føler sig ensomme under den nuværende nedlukning, der i denne uge blev forlænget til februar. Nogle taler hun i telefon med, andre går hun tur med, og hvis hun fornemmer, at behovet er der, tager hun på besøg hos dem.

”Så holder vi selvfølgelig afstand, som man skal, men mentalt kan det være livsnødvendigt, at jeg er til stede og kan se dem i øjnene. Generelt hjælper det at få talt med et andet menneske og få luftet ud. Jeg kan mærke, at samtalerne giver dem fornyet energi,” siger sognepræsten.

I Vesterbro Sogn, som har 46.000 indbyggere, er Birgitte Kvist Poulsen ikke den eneste, der lige nu oplever en stigning i behovet for samtaler. I Kristkirken har der blandt andet været flere henvendelser fra unge studerende, som er nye i byen og savner det sociale liv. Og Mariakirken, som blandt andet huser tilbuddet Mariatjenesten for socialt udsatte, modtager løbende opkald fra bekymrede borgere, som frygter at blive smittet og alvorligt syge.

I Sankt Clemens Kirke i Randers har præsterne også meget telefonkontakt for tiden, fortæller sognepræst Susanne Gregersen.

”Det havde vi også, da der blev lukket helt ned i foråret, hvor mange ligesom nu følte sig lukket inde. Mange vil bare gerne høre en stemme og snakke med nogen. Vi sørger derfor for at være til rådighed, så godt vi kan,”siger hun.

Hos ”Sjælesorg på nettet”, som er et folkekirkeligt tilbud, hvor man kan chatte med præster, er der også en større tilstrømning for tiden. Det fortæller daglig leder Pernille Hornum.

I de tre første måneder af nedlukningen i foråret oplevede Sjælesorg på Nettet en fordobling i antallet af henvendelser, og da samfundet åbnede igen, faldt antallet til at ligge lidt over det normale leje. Men fra oktober og frem til januar har tilbuddet haft 618 henvendelser, hvilket også er en fordobling i forhold til samme periode sidste år.

”Det skyldes både den konkrete coronasituation, som skaber frygt, uvished og ensomhed, og at flere opdager, at tilbuddet findes. Der har også været henvendelser fra plejepersonale, som er bekymrede, og fra mennesker, som er bange for at smitte andre,” siger hun.

Det gode ved at tale med en præst er ifølge Pernille Hornum, at de er gode til at lytte.

”Man kalder det at være en medvandrer. Præster giver en mulighed for at lette sit hjerte, dele sine tanker og blive lyttet til i en fortrolig samtale. De er trænet i at give støtte og trøst og kaste nyt lys over et menneskes livssituation,” siger Pernille Hornum.