Kirke aflyser konfirmation

Mens tiltagene imod coronasmitte vokser, overvejer landets kirker, hvad der skal ske med forårets mange konfirmationer. Nogle unge har allerede takket ja til at udsætte ceremonien, og en kirke har helt aflyst sin første konfirmation. Andre steder forbereder man sig på væsentligt færre deltagere i kirken

I går udsendte landets biskopper en pressemeddelelse og en vejledning til, hvordan folkekirken skal håndtere gudstjenester og kirkelige handlinger under den nuværende coronasituation. Mens alle gudstjenester og arrangementer i kirkerne er aflyst de næste 14 dage, er situationen for forårets konfirmationerne stadig usikker, lød det i pressemeddelelsen. - Arkivfoto: Kåre Gade/Kastelskirken
I går udsendte landets biskopper en pressemeddelelse og en vejledning til, hvordan folkekirken skal håndtere gudstjenester og kirkelige handlinger under den nuværende coronasituation. Mens alle gudstjenester og arrangementer i kirkerne er aflyst de næste 14 dage, er situationen for forårets konfirmationerne stadig usikker, lød det i pressemeddelelsen. - Arkivfoto: Kåre Gade/Kastelskirken.

Når sognepræst Isak Holm i morgen har sin første konfirmation i år, bliver det på en noget anderledes måde end normalt. For de seneste dages tiltag fra regeringen og landets biskopper for at undgå coronasmitte, har gjort, at sognepræsten i Nørrelandskirken i Holstebro har måttet lave en del ændringer i sidste øjeblik.

”Jeg har haft ringet rundt til konfirmandernes forældre for at høre, om deres børn stadig ville gennemføre ritualet. Det er blevet sådan, at vi holder konfirmation for dem, der har ønsket det, og så holder vi en senere på året for dem, der ikke havde lyst til at komme denne lørdag. Det er der flere, der har valgt,” siger sognepræsten og tilføjer, at det endnu ikke er besluttet, hvornår de udskudte konfirmationer skal holdes.

I går udsendte landets biskopper en pressemeddelelse og en vejledning til, hvordan folkekirken skal håndtere gudstjenester og kirkelige handlinger under den nuværende coronasituation. Mens alle gudstjenester og arrangementer i kirkerne er aflyst de næste 14 dage, er situationen for forårets konfirmationer stadig usikker, lød det i pressemeddelelsen.

”Vi er klar over, at mange er optaget af at finde ud af, hvilke konsekvenser den nuværende situation har for de planlagte konfirmationer landet over. Vi beder om forståelse for, at vi endnu ikke kan melde noget ud på det område, men vil gøre det, så snart der er kommet afklaring på området,” lød det i pressemeddelelsen fra Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen.

Flere kirker, Kristeligt Dagblad har talt med, drøfter lige nu, hvordan man kan gøre de unge menneskers store dag mindre smittefarlig. Indtil videre er konfirmandforberedelsen blevet aflyst de næste to uger, da skolerne er lukket, og i deres vejledning beder biskoppernes landets kirker forberede sig, at de måske er nødt til at udskyde konfirmationen eller gennemføre den med meget få gæster, så kirkerne har under 100 deltagere og ikke bliver mere end halvt fyldte.

I Helligåndskirken i København fortæller sognepræst Leif G. Christensen, at sognet nu helt har valgt at aflyse konfirmationen den 5. april.

”Vi fornemmede, at forældrene havde brug for en afklaring. Og det kan man jo godt forstå,” fortæller sognepræsten og tilføjer, at kirken har meddelt konfirmanderne, at den vil vende tilbage med forslag til en ny dato og håber at kunne gennemføre konfirmationen før sommerferien.

Forårets konfirmationssæson begynder først for alvor i april, men tilbage i Nørrelandskirken i Holstebro har Isak Holm en specialklasse, hvis konfirmation altså finder sted i denne weekend.

”Jeg tror ikke, biskopperne har tænkt over, at der allerede kunne være en konfirmation nu. Så jeg har måttet læne mig op ad de anbefalinger, der er kommet ud om afholdelse af dåb. Det betyder, at vi højst må være 100 i kirkerummet, og at alle skal sidde spredt ud i kirken, som heldigvis er stor. Vi har besluttet, at hver konfirmand kan få op til 20 gæster med, og så har jeg givet de ansatte lov til selv at måtte bestemme, om de vil være til stede eller ej,” siger sognepræsten.

Ud af de 11 konfirmander, der skulle været blevet konfirmeret i Nørrelandskirken, har fire ønsket at gennemføre ritualet i morgen. De kommer til at sidde med god afstand, når de oppe ved alteret skal sige ja til at få bekræftet deres kristne tro, og Isak Holm vil spritte sine hænder af efter hver konfirmand, han velsigner med håndspålæggelse. I kirken plejer der ved konfirmationen også at være et afsluttende ritual, hvor alle fremmødte holder hinanden i hånden. Men det er droppet.

I Østofte Kirke på Lolland er planen i første omgang at skære gevaldigt ned på gæsterne til konfirmationen den første weekend i april. Det siger sognepræst Hans Maaløe.

”Vi formoder, at situationen er stort set den samme på det tidspunkt som i dag. Derfor har jeg allerede nu orienteret alle berørte om, at konfirmationerne - hvis vi gennemfører dem - bliver med et meget begrænset antal deltagere. Normalt sidder folk nærmest på lårene af hinanden ved en konfirmation, men hvis ikke situationen kommer til at ændre sig, må vi sige, at hver anden bænk skal stå tom, og at der ikke skal sidde mere end fire på hver række,” siger han og tilføjer, at han er meget tilfreds med retningslinjerne fra biskopperne.

I Sct. Olai Kirke i nordjyske Hjørring er man endnu ikke afklaret om, hvad der skal ske med konfirmationerne i april, fortæller Kirsten Staghøj Sinding.

”Der er lidt tid endnu, og så må vi se, om vi kan blive nødt til at udskyde konfirmationerne eller måske afholde dem som lukkede med meget, meget færre deltagere. Vores udfordring er, at vi er en lille kirke med plads til knap 200 mennesker. Så selvom man ifølge regeringen gerne må være 100 mennesker samlet, så vil det stadig være mange for os og betyde, at folk sidder tæt. Så det kan godt være, at det kun blive mor, far og søskende, der kommer med på dagen,” siger hun og tilføjer, at hun oplever forståelse for de mulige corona-forbehold i sognet.

”Det handler jo ikke om de sunde unge mennesker, der skal konfirmeres, men om at vi som kirke også skal passe på samfundets svageste.”

Andre præster, Kristeligt Dagblad har talt med, har endnu ikke taget stilling og venter, til de er tættere på datoen. Det gælder blandt andet Mette Gramstrup, der til maj skal konfirmere en stor flok unge mennesker i Kristkirken i København.

”Jeg beder simpelthen bare til, at corona-virussen slår sig selv ihjel. Men skulle det fortsætte, tror jeg, at det giver sig selv. Så bliver det absolut nærmeste familie.”