Præster: Sælg de alternative vielser bedre

Folkekirken kunne tage ved lære af kommuner, der reklamerer for særlige bryllupsarrangementer, mener nogle præster. Ifølge provst bruges energien dog bedre på at få folk i kirke om søndagen

Folkekirken glemmer at kommunikere, at et kirkebryllup ikke behøver være stort og dyrt, men sagtens kan gøres i hverdagstøj og med en lille fest, mener sognepræst Anna Sofie Bielefeldt. Arkivfoto.
Folkekirken glemmer at kommunikere, at et kirkebryllup ikke behøver være stort og dyrt, men sagtens kan gøres i hverdagstøj og med en lille fest, mener sognepræst Anna Sofie Bielefeldt. Arkivfoto.

I folkekirken ryster man ofte lidt på hovedet, når kommuner gør reklame for alternative vielser på usædvanlige steder eller bestemte datoer. Men måske burde præster i stedet tage notater. For alternative tilbud kan være med til at holde antallet af vielser oppe. Det er erfaringen i Københavns Kommune, siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

”Flere og flere par bliver borgerligt viet i København. Ud over at tiltrække københavnerne har vores mange tiltag på vielsesområdet også fået par fra andre kommuner og udlandet til at vælge København som bryllupsdestination,” siger han.

De seneste år har Københavns Kommune blandt andet arrangeret massevielser på datoen 7-9-13 og skuddag, hvor kvinder ifølge gammel skik må fri til mænd. På datoen 7-9-13 var der 283 vielser, og 206 blev gift på skuddag i år. Derudover skyldes stigningen i antal borgerlige vielser i København også vielser i det fri, siger borgmesteren.

Og heraf kan folkekirken måske lære, at den ikke sælger sine egne alternative vielser godt nok, siger sognepræst i Skt. Johannes Pastorat i Aarhus og tidligere lektor på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Leise Christensen. For ifølge hende er folkekirken mere åben for utraditionelle vielser, end mange antager. Siden prøveperioden for kirkelige vielser i det fri startede i 2013, er danskere blevet gift på golfbaner og i kajakklubber. Alligevel forbindes kirken stadig med det klassiske bryllup.

”Jeg er sikker på, at man kunne undgå det bratte fald i vielsestallet ved at kommunikere bedre,” siger Leise Christensen, som også er åben for særlige vielsesarrangementer på bestemte datoer.

Også sognepræst i Svenstrup og Ellidshøj nær Aalborg Anna Sofie Bielefeldt mener, man kan blive bedre til at gøre opmærksom på tilbuddet om vielser uden for kirken samt fortælle, at kirkebryllupper ikke koster noget.

”Mange forbinder kirkebryllupper med noget stort og dyrt, men du kan jo blive gift i dit hverdagstøj og nøjes med en lille fest. Det tror jeg, vi glemmer at fortælle.”

Ejgil Bank Olesen, der er provst i Danmarks mest populære bryllupskirke, Holmens Kirke, mener dog ikke, at kirker skal gøre mere for at behage brudeparrene.

”Brylluppet er jo en fin og god handling, men det er også lidt et event . Jeg vil hellere bruge kræfterne på at få folk i kirke om søndagen.”