Præster står klar til at støtte minkavlere

Folkekirkens beredskabspræster står i denne tid til rådighed for folk berørt af minkaflivninger. Heriblandt beredskabspræst Henrik Busk Rasmussen

På grund af coronavirussen står mellem 5000 og 6000 mennesker til at miste deres levebrød, mens familier vil miste deres livsværk. Nu står præster klar til at hjælpe.
På grund af coronavirussen står mellem 5000 og 6000 mennesker til at miste deres levebrød, mens familier vil miste deres livsværk. Nu står præster klar til at hjælpe. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det er en hård tid for landets minkavlere og deres familier og medarbejdere. Som en tyv om natten kom coronavirussen og muterede i mink, og pludselig står mellem 5000 og 6000 mennesker til at miste deres levebrød, mens familier vil miste deres livsværk.

Det lyder som opskriften på en eksistentiel krise for de berørte af minksituationen i Danmark, og derfor er folkekirkens beredskabspræster nu sat i arbejde. Alle landets regioner har nedsat kriseberedskab med psykologer, sygeplejersker, læger og præster, der kan rykke ud, hvis det bliver nødvendigt. En af dem er lederen af Aalborg Stifts beredskabspræster, Henrik Busk Rasmussen.

”Det er en meget voldsom situation for minkavlerne, som der er mange af i Nordjylland. De er i en akutfase lige nu, hvor de dels har travlt med at aflive dyr og dels afventer meldinger fra myndighederne. Det er en usikker og stressende situation, som kan tænkes at sætte sig i den svære eftertid, når der er gået noget tid,” siger han.

Henrik Busk Rasmussen, der også er sognepræst i Nørre Uttrup og Hvorup Kirker ved Aalborg, blev selv ringet op af en dyrlæge i september, da hun skulle ud til en smittet besætning i Nordjylland. Det var, inden offentligheden kendte til muligheden for mutationer af covid-19 i mink, men for den pågældende minkavler var det allerede dengang en alvorlig situation.

”Jeg talte med avleren, som var ked af det og bekymret. Hvad skulle der ske, når han skulle aflive sine dyr, og hvordan ville andre reagere på det. Jeg forestiller mig, at mange andre nu sidder med samme bekymringer om fremtiden, som vi skal hjælpe med at tage hånd om, når støvet har lagt sig.”

Folkekirkens katastrofeberedskab blev etableret efter færgebranden på Scandinavian Star i 1990. I dag består det af 45 præster over hele landet. som rykker ud med sjælesorg, samtaler, ritualer og mindegudstjenster i forbindelse med ulykker. Denne situation bliver formentlig markant anderledes end de fleste ulykker, beredskabspræsterne tager ud til, vurderer Henrik Busk Rasmussen.

”Tiden må vise, hvad folk gerne vil bruge os til. Jeg kunne forestille mig, at nogle familier i eftertiden vil være hårdt ramt. Her kan vi eller deres lokale sognepræst måske tage ud og tage snakken om, hvad det betyder på det eksistentielle plan, at ens identitet og livsgrundlag med ét er gået i opløsning,” siger han.

"Tiden må vise, hvad folk gerne vil bruge os til.,” siger beredskabspræst Henrik Busk Rasmussen. – Foto: Hvorup Sogn
"Tiden må vise, hvad folk gerne vil bruge os til.,” siger beredskabspræst Henrik Busk Rasmussen. – Foto: Hvorup Sogn