Prøv avisen

Præsters misbrug af nonner kommer frem i lyset

Women Church World fortæller, hvordan misbrugte nonner i årevis valgte at skjule deres oplevelser – af frygt for repressalier fra de præster, som forgreb sig på dem. Her en nonne fornan Vatikanet i Rom. Foto: Andrew Medichini/AP/Ritzau Scanpix

Vatikanets magasin Women Church World retter i seneste udgave en skarp kritik af de seksuelle overgreb, katolske præster har udsat nonner for

Under overskriften ”Berøring” kaster Vatikanets månedlige magasin for kvinder, Women Church World (kvinder i kirkens verden), lys over katolske præsters misbrug af nonner.

Udgivelsen kommer i kølvandet på en omfattende skandale, hvor søstre i den katolske verden beretter om årelange overgreb, som blandt andet har ført til ufrivillig graviditet – uden præsternes anerkendelse af overgrebene.

“Hvis kirken fortsætter med at lukke øjnene for denne skandale – som kun bliver gjort værre af, at seksuelle overgreb på kvinder medfører forplantning og derfor er årsag til tvungne aborter og børn, som ikke bliver anerkendt af præsterne – vil undertrykkelsen af kvinder aldrig ændre sig,” skriver Lucetta Scaraffia, som er redaktør for Women Church World, i februarudgaven af magasinet.

Magasinet henviser i samme ombæring til pave Frans’ egen analyse af misbrug i den katolske kirke, hvor gejstliges magt fremhæves som årsag til de gentagne episoder med overgreb på børn og nonner.

”Hvis man retter opmærksomheden mod magt – mod klerikalisme – får overgrebene på religiøse søstre en anden betydning og kan langt om længe blive anerkendt for, hvad det er: en magthandling, hvor berøring bliver til en overtrædelse af ens personlige intimitet,” påpeger Lucetta Scaraffia.

Women Church World fortæller, hvordan misbrugte nonner i årevis valgte at skjule deres oplevelser af frygt for repressalier fra de præster, som forgreb sig på dem.

“Præsterne – og i særdeleshed biskopperne – besidder en stor magt over ikke blot den enkelte nonne, men over hele menigheden. Hvis en nonne derfor henvender sig til sin overordnede og fortæller, at hun er blevet misbrugt, vil hun få at vide, ’at hun skal være stille, for hvis du siger noget, vender biskoppen sig imod os’,” skriver Lucetta Scaraffia.

Hun fremhæver et eksempel fra 1990’erne, hvor katolske søstre fortalte repræsentanter fra Vatikanet om præsters gentagne overgreb på nonner i Afrika, uden at der for alvor blev taget hånd om problemet.

Med afsæt i forrige års MeToo-bevægelse breder der sig nu anderledes fordømmende toner af de mange hændelser, nonner verden over har berettet om.

”Magtforskellene og vanskelighederne ved at fortælle det til omverdenen på grund af frygt for repressalier – ikke kun mod kvinden selv, men også mod den orden, hun tilhører – forklarer årsagen til den tavshed, som har dækket over misbruget i årevis,” skriver Lucetta Scaraffia.

Avisen National Catholic Reporter kunne så sent som i forrige uge skildre, hvordan en tysk embedsmand, som varetog sager om netop sexmisbrug for den katolske kirke, måtte fratræde sin post, fordi han selv var blevet anklaget for seksuelle overgreb af en tidligere nonne.

Ifølge nonnen, der selv er tysk, fandt overgrebene sted i 2009, og dengang lød svaret fra hendes kvindelige overordnede på hændelserne:

”Jeg er klar over, at han har en vis svaghed for kvinder, men det bliver vi nok nødt til at affinde os med,” fortalte nonnen til National Catholic Reporter.

Endnu er det sparsomt med forudsigelser om perspektiverne i de markante udmeldinger fra Women Church World, men magasinet, der udkommer på italiensk, fransk og spansk, gjorde sig allerede bemærket sidste år, da det i marts satte fokus på nonners arbejdsvilkår. Og i seneste udgave af tidsskriftet skriver redaktør Lucetta Scaraffia:

”Sløret er endelig blevet løftet for sandheden om misbrug af kvinder i kirken. Den skal konfronteres med nødvendig omtanke, men også med det mod, som pave Frans beder os om.”