Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Prævention kan benyttes i nødstilfælde, siger pave

Pavens udtalelser om prævention faldt ved et pressemøde på hjemrejsen fra et besøg i Mexico, som er et af de lande, der er hårdt ramt af zikavirussen. Foto: /Alessandro Di Meo/Reuters

Pave Frans åbner for prævention for at forhindre spredning af zikavirus. Det er ikke et brud med katolsk moralteologi, siger generalvikar i Den katolske Kirke i Danmark, Niels Engelbrecht

Pave Frans' udtalelser om prævention for at forhindre spredning af zikavirus til ufødte børn har skabt stort røre. Men det, paven sagde ved et pressemøde om bord på et fly mellem Mexico og Rom, er ikke så kontroversielt, mener generalvikar i Den katolske Kirke i Danmark, Niels Engelbrecht.

”Det synes, som om han siger, at i et tilfælde som dette - altså hvor en kvinde risikerer at give smitten videre til sit barn, hvis hun bliver gravid - er det en mulighed at bruge midler til at forhindre graviditet,” siger generalvikaren.

”Paven taler om at vælge det mindste af to onder, altså at forhindre en graviditet for at undgå risikoen for at føde et barn, der er smittet med zikavirus. At lave den form for afvejninger er velkendt inden for katolsk moralteologi. Hvis en handling har to effekter - i dette tilfælde dels at forhindre graviditet, dels at forhindre smitte med zikavirus - kan handlingen forsvares, hvis den gøres for at forhindre smitten. Der er moralteologer fra anerkendte universiteter i Rom, som ud fra dette princip har udtalt, at det for eksempel kan være en mulighed at bruge prævention for at forhindre smitte med hiv-virus,” siger Niels Engelbrecht.

Pavens udtalelser om prævention faldt ved et pressemøde på hjemrejsen fra et besøg i Mexico, som er et af de lande, der er hårdt ramt af zikavirussen.

Ved mødet henviste en spansk journalist til bekymringen over spredningen af zikavirus og anbefalinger fra myndigheder i latinamerikanske lande om at benytte abort eller præventionsmidler for at forhindre smitten i at spredes og resultere i, at et større antal børn fødes med for små kranier som en konsekvens af smitten.

Journalisten spurgte, om kirken kunne overveje princippet om ”det mindste af to onder”, og til det svarede paven, at abort er en forbrydelse og et absolut onde, mens at forhindre graviditet handler om en konflikt mellem de femte og sjette bud (du må ikke slå ihjel, og du må ikke bryde ægteskabet).

Han henviste til, at pave Paul 6., som bestred paveembedet fra 1963 til 1978, på et tidspunkt tillod, at nonner i Congo, som var i overhængende fare for at blive voldtaget, kunne bruge prævention for at forhindre graviditet.

Jakob Egeris Thorsen, postdoc. ved Systematisk Teologi på Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, og specialist i latinamerikansk teologi, tolker pavens udtalelser lidt anderledes. Han lægger vægt på, at pave Frans taler om at ”undgå graviditet”.

”Jeg tror, at han henviser til naturlig familieplanlæg-ning, hvilket inden for katolsk teologi vil sige, at man kan benytte sig af sikre perioder, men ikke såkaldt kunstige præventionsmidler som kondom og p-piller,” siger Jakob Egeris Thorsen og tilføjer, at pave Frans med sine udtalelser risikerer at skabe forvirring og uklarhed.

”Det er et problem, for almindelige katolikker i for eksempel Latinamerika kan meget vel tolke det sådan, at paven nu har åbnet for brug af kondom, og det kan medføre, at de begår det, kirken vil opfatte som en dødssynd ved at lukke for muligheden af graviditet i ægteskabet,” siger Egeris Thorsen.