Praktik skal stoppe præstemangel

Massiv præstemangel truer med at ramme folkekirken i løbet af blot få år, hvis ikke udviklingen vendes

På lægestudiet, jurastudiet, og gymnasielærernes pædagogiske efteruddannelse gennemgår de studerende et helt års praktik, og jeg kunne godt have tænkt mig en lignende ordning for præsterne, så de bliver endnu bedre klædt på til arbejdsmarkedet, siger Carsten Riis. -
På lægestudiet, jurastudiet, og gymnasielærernes pædagogiske efteruddannelse gennemgår de studerende et helt års praktik, og jeg kunne godt have tænkt mig en lignende ordning for præsterne, så de bliver endnu bedre klædt på til arbejdsmarkedet, siger Carsten Riis. -. Foto: Arkivfoto.

Den danske folkekirke risikerer at lide af decideret præstemangel inden for kun seks år, hvis ikke krisen på landets teologi-uddannelser og i præstefaget bliver vendt.

Det er de dystre konklusioner i en ny rapport, som en arbejdsgruppe under Kirkeministeriet, der skal se på rammerne på fremtidens præsteuddannelse, har fået udarbejdet.

Færre studerende
På 10 år er antallet af nye studerende på teologistudierne faldet næsten to tredjedele fra 271 i 1998 til 97 i år, og kun 35 procent af de studerende gennemfører deres uddannelse.

Hvis udviklingen ikke bliver vendt, vil det ifølge rapporten betyde, at folkekirken vil have hele 570 ubesatte præstestillinger om 20 år, svarende til hver femte præstestilling i folkekirken.

Mere forskning
Den faretruende udvikling har derfor fået arbejdsgruppen, der består af repræsentanter fra blandt andet Kirkeministeriet, landets præster, provster og biskopper, til at foreslå en række omstruktureringer af præsternes uddannelse og efteruddannelse for at gøre udsigten til en præstetilværelse mere attraktiv.

Gruppen lægger blandt andet op til mere forskning og flere forskningsstillinger på de teologiske fakulteter, ligesom der skal oprettes et pastoralteologisk institut, der skal øge samspillet mellem de teologiske fakulteter og folkekirkens uddannelseinstitutioner.

Praktik
Og som noget helt nyt lægges der for første gang nogensinde op til, at de studerende på landets pastoralseminarier skal have mindst tre måneders lønnet praktik i stil med de praktikordninger, landets gymnasielærere, læger og jurister gennemgår under deres uddannelse.

Vi skylder både folkekirken og de unge præster at klæde dem bedre på, end vi gør i dag. En praktikordning vil give de studerende en praktisk nærhed, som gør springet fra uddannelse til arbejdsliv mindre, siger Karsten Nissen, biskop i Viborg Stift og medlem af Kirkeministeriets arbejdsgruppe.

Med løn
Præsteforeningens formand, Per Bucholdt Andreasen, støtter også tanken om en lønnet praktikordning.

Jeg tror, det er vigtigt, at man lægger op til, at de studerende får en reel løn under praktikforløbet. Det er med til at tilføre hele uddannelsesprojektet større seriøsitet, siger Per Bucholdt Andreasen.

Ønsker mere praktik
Dekan på det teologiske fakultet i Århus, Carsten Riis, er også "meget positiv" over for forslaget. Han mener dog, at hele praktikordningen kunne have været mere vidtgående, end forslaget lægger op til.

På lægestudiet, jurastudiet, og gymnasielærernes pædagogiske efteruddannelse gennemgår de studerende et helt års praktik, og jeg kunne godt have tænkt mig en lignende ordning for præsterne, så de bliver endnu bedre klædt på til arbejdsmarkedet, siger Carsten Riis.

Det lykkedes i går ikke Kristeligt Dagblad at få en kommentar fra hverken kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) eller Kirkeministeriet.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk

På lægestudiet, jurastudiet, og gymnasielærernes pædagogiske efteruddannelse gennemgår de studerende et helt års praktik, og jeg kunne godt have tænkt mig en lignende ordning for præsterne, så de bliver endnu bedre klædt på til arbejdsmarkedet, siger Carsten Riis. -
På lægestudiet, jurastudiet, og gymnasielærernes pædagogiske efteruddannelse gennemgår de studerende et helt års praktik, og jeg kunne godt have tænkt mig en lignende ordning for præsterne, så de bliver endnu bedre klædt på til arbejdsmarkedet, siger Carsten Riis. - Foto: Arkiv