Prøv avisen

Prins Joachim fortæller om det kristne Danmark

I den nye serie ”Prins Joachim fortæller...” besøger prins Joachim blandt andet klostret for Søstrene af det dyrebare blod i Holte. Her drak han kaffe med søstrene fra den katolske orden. Forrest til højre sidder søster Anna Mirijam, som havde fødselsdag under besøget. – Foto: Anna von Lowzow/ Nordisk Film Production

De seneste år har prins Joachim blandt andet besøgt nonner, Danmarks dåbsattest og østjyske konfirmander for at blive klogere på kristendommens rødder herhjemme. Det fortæller ham om i ny tv-serie på DR K

”Går du i kirke hver søndag?”.

”Nej, det gør jeg ikke. Men jeg tror på Gud.”

Med de ord indledes en nyt program om Danmarks historie og værdier. Spørgsmålet bliver stillet af en dreng, der er til konfirmationsforberedelse i Grenaa Kirke i Østjylland. Og svaret kommer fra programmets vært, prins Joachim.

De seneste år har prinsen arbejdet på serien ”Prins Joachim fortæller...”, som sendes på DR K fra denne måned. Her kører han rundt i landet for at blive klogere på, hvad der har været med til at forme danskerne og det danske samfund. Og det er alt sammen sket på hans eget initiativ, fortæller Anna von Lowzow, der er filminstruktør ved Nordisk Film Production og tilrettelægger på serien.

”Det er en idé, prins Joachim har talt om i flere år, og han har været meget engageret i processen. Man kan mærke, at det er noget, der interesserer ham, og at Danmarks historie er en del af hans dannelse. Han har arvet det bedste fra sin far og mor af kultur og viden og er ekstremt vidende,” siger hun.

Til serien er der udvalgt seks emner, som har været vigtige for udviklingen af samfundet. Blandt dem er demokrati, skolesystemet, nationalsymboler – og tro, som det første afsnit handler om.

”Det var meget naturligt for prins Joachim og os andre, at tro skulle have sit eget afsnit. For kristendommen har betydet meget for vores historie, og tro er også en vigtig værdi for mange danskere i dag,” siger Anna von Lowzow.

Serien begynder hos et konfirmandhold, som griner genert, da prinsen kommer ind i Grenaa Kirke og begynder at synge salmer sammen med dem. Prins Joachim fortæller, hvordan han selv blev konfirmeret som 13-årig, og at man dengang ikke fik pengegaver, men derimod håbede på et smart stereoanlæg.

Derfra går afsnittet tilbage i tiden. Prins Joachim beskriver først asatroen, mens han på Bornholm graver efter guldgubber, der er små figurer af guldblik, og besøger derefter Jellingstenene. Ved det sidstnævnte fortæller Morten Teilmann-Jørgensen, der er museumschef og daglig leder af Kongernes Jelling, om, hvordan Harald Blåtand gjorde danerne kristne. Som en overraskelse lader han også prins Joachim komme ind i den glasmontre, som Danmarks dåbsattest er placeret i.

”Det var rigtig fint at opleve hans barnlige glæde over at få lov til at stå ved det, som er begyndelsen på Danmarks officielle kristne historie. Man kunne mærke, at det betød rigtig meget for ham,” siger Morten Teilmann-Jørgensen, da han tænker tilbage på besøget.

Ifølge ham var det langtfra en uoplyst prins, der gæstede Jelling.

”Det var dejligt at opleve, hvor meget viden han havde på området. En ting er at gå op i kongerækken og sin egen slægt, men prins Joachim var også optaget af hele historien om, hvorfor Harald Blåtand egentlig gik over til kristendommen. Det endte med at blive en samtale mere end en forelæsning fra mig, og han gjorde også mig klogere,” siger han og tilføjer, at landets kristne historie generelt lod til at optage prinsen.

”Han havde både tænkt over, hvordan han i kraft af sin familie selv er en del af vores kristne kulturarv, og jeg synes, man kunne mærke, at han også har gjort sig tanker om det at tro.”

Også i Holte nord for København oplevede søster Anna Mirijam at få en meget engageret prins på besøg i klostret for den katolske orden Søstrene af det dyrebare blod. Her kom han for at høre om Danmarks katolske historie og klosterlivet i Danmark i dag.

”Jeg var overrasket over, at han vidste så meget om den katolske kirke og var så interesseret i de kirkehistoriske sammenhænge. Det havde jeg ikke regnet med af en dansk prins, der er vokset op med folkekirken,” siger hun.

Under besøget drak søstrene fra klostret kaffe med prins Joachim, og de fik mulighed for at spørge ind til hans familie.

”Han var meget åben om sit privatliv og fortalte om, hvordan hans børn for eksempel gik på en katolsk skole i Ordrup. Vi spurgte, om han gik i kirke, hvilket han svarede ja til. Han gjorde det vist ikke nødvendigvis jævnligt, men han nyder stilheden i kirkerne. Og så var han meget optaget af, hvordan unge forholdt sig til troen i dag,” siger hun.

Selvom temaet for programseriens første afsnit er tro, fortæller prins Joachim ikke meget til kameraet om sit personlige forhold til kristendommen. Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen, der er historielektor på Københavns Universitet og har forsket i kongehuset, findes der da heller ikke mange oplysninger om prins Joachims tro.

”Dronningens religiøse engagement er velkendt, og halvdelen af landets kirker må efterhånden være forsynet med royalt håndarbejde, men kongehusets øvrige medlemmer er gået meget stille med dørene. Men i øvrigt er denne nye tv-serie vel også at forstå som et forsøg på at relancere prins Joachim. Og det er da interessant, at det omfatter en skarpere historisk og religiøs profil,” siger han.

Hvis man vil vide mere om prins Joachims tro, skal man vente til det første programs slutning, hvor prinsen besøger et par muslimske skræddere i København.

”Jeg tror på Gud, men jeg måler ikke min tro i antallet af kirkegange om året. Jeg tager det stille og roligt,” siger prinsen efter at have hørt om den ene skrædders faste bønspraksis.

Han tilføjer derefter, at hans børn skal opdrages, så de ved, at den kristne tro er bærende i Danmark, men at der også findes andre religioner i samfundet.

”I vores tid har vi frihed til at tro på, hvad vi vil, men behovet for at søge svar vil altid være der – også for mig selv.”

8

8

Jeg var overrasket over, at han vidste så meget om den katolske kirke og var så interesseret i de kirkehistoriske sammenhænge. Det havde jeg ikke regnet med af en dansk prins, der er vokset op med folkekirken

Søster Anna Mirijam
”Jeg tror på Gud, men jeg måler ikke min tro i antallet af kirkegange om året,” siger prins Joachim i det nye program ”Prins Joachim fortæller...” – Foto: Anna von Lowzow/ Nordisk Film Production