Privat borger slår Kirkeministeriet

Preben Gøssing opdagede så mange fejl i Kirkeministeriets hjemmeside over danske kirker og sogne, at han nu har lavet sin egen hjemmeside. Det tog otte måneder, men så er borgerne også sikret korrekte oplysninger, siger han. Og ministeriet giver ham ret

Mens Kirkeministeriet netop har opdateret sin hjemmeside på adressen www.km.dk, er ministeriets sogne-oversigt www.sogn.dk så fuld af fejl, at en privat borger nu har brugt sin fritid på at lave en mere præcis hjemmeside. Den nye hjemmeside kan findes på adressen www.korttilkirken.dk.
Mens Kirkeministeriet netop har opdateret sin hjemmeside på adressen www.km.dk, er ministeriets sogne-oversigt www.sogn.dk så fuld af fejl, at en privat borger nu har brugt sin fritid på at lave en mere præcis hjemmeside. Den nye hjemmeside kan findes på adressen www.korttilkirken.dk.

En pensioneret nordjysk skolelærer har nu udkonkurreret Kirkeministeriets officielle hjemmeside over sogne og kirker i Danmark.

I irritation over at opleve den ene fejl efter den anden på hjemmesiden www.sogn.dk, som Kirkeministeriet står bag har 60-årige Preben Gøssing nu lavet hjemmesiden www.korttilkirken.dk, en oversigt med adresser og kort til samtlige 2361 danske kirker.

Det begyndte, da jeg selv skulle finde vej til et par kirker og oplevede, at oplysningerne på www.sogn.dk ganske enkelt ikke stemmer. For de 2361 kirker har jeg fundet mere end 900 forskellige fejl, og det er vel at mærke kun de helt store fejl. Er husnummeret eksempelvis bare en anelse forkert, har jeg ikke talt det med. Men www.sogn.dk er fuld af forkerte adresser, misvisende kort og så videre, siger Preben Gøssing.

Som eksempel nævner han Åstrup Kirke i Haderslev. Hvis man på Kirkeministeriets hjemmeside klikker på kortet over Åstrup Kirke, får man et kort over Hjørring i Nordjylland, flere hundrede kilometer fra den sønderjyske købstad.

Det er jo lidt af en omvej, og den slags upræcise kort og oplysninger er der desværre mange af. Derfor har jeg selv fundet og tjekket samtlige kirkers adresser via Kort- og Matrikelstyrelsens hjemmeside og så dobbelttjekket oplysningerne på digitale satellitkort, siger Preben Gøssing.

I modsætning til Kirkeministeriet, der har et it-budget på flere millioner kroner og adskillige it-medarbejdere, har Preben Gøssing lavet www.korttilkirken.dk ene mand.

Ja, det har taget det meste af min fritid i otte måneder. Men det har faktisk været ret sjovt, og nu tør jeg godt sige, at den er langt mere præcis end Kirkeministeriets hjemmeside. Der var da øjeblikke, hvor min kone syn­ tes, at jeg brugte lidt for meget tid på det, men ellers har hun været meget tålmodig, siger Preben Gøssing.

Og Kirkeministeriets it-chef, Torben Stærgaard, er enig i, at www.korttilkirken.dk på mange måder har udkonkurreret ministeriets officielle hjemmeside. Han erkender samtidig, at www.sogn.dk er fuld af fejl, men sender aben videre til kort-producenten Krak, der har leveret oplysningerne til hjemmesiden.

Tidligere har der faktisk været væsentligt flere fejl, som vi løbende har bedt Krak om at rette. Men for nylig oplevede vi så, at Krak ville have betaling for at rette deres egne fejl, og det kan vi ikke gå med til. Derfor vil vi fra 1. januar få oplysningerne opdateret med hjælp fra Kort- og Matrikelstyrelsen, og så burde vi få en langt mere præcis hjemmeside, siger Torben Stærgaard, der ikke lægger skjul på, at han er imponeret over Preben Gøssings præstation.

Hans hjemmeside er ganske rigtig mere præcis end vores, og det er da problematisk for os, men samtidig godt gået af ham. Og jeg kan da godt forestille mig, at vi vil kontakte ham, når vi senere skal have opdateret www.sogn.dk, så vi kan udveksle informationer om kirkerne. Jeg kan kun sige, at han har lavet et flot stykke arbejde, siger Torben Stærgaard.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk