Professor: Aktiv dødshjælp er blevet en potentiel løsning på al lidelse

Hollandsk dokumentar om dødshjælp viser ifølge hollandsk professor, at Holland er langt nede ad den ...

Hollandsk dokumentar om dødshjælp viser ifølge hollandsk professor, at Holland er langt nede ad den glidebane, som vi herhjemme diskuterer. Foto: Skærmbillede fra "Levenseindekliniek"

I debatter om aktiv dødshjælp bliver der ofte talt om en hypotetisk glidebane, der rykker grænserne for det etiske spørgsmål. Denne glidebane er blevet konkret og virkelig i Holland, lød det i går til seminar på Aarhus Universitet

Det hollandske ord ”huppekee” er slang og betyder noget i retningen af, ”lad os bare gøre det”. Ordet er blevet synonym med en betændt sag om aktiv dødshjælp i Holland, som Kristeligt Dagblad beskrev i februar. Et tv-hold har lavet en dokumentar, der følger en 68-årige dement kvinde i tiden op til, at hun får en dødelig indsprøjtning på en klinik for aktiv dødshjælp.

Sygdommen er så fremskreden for kvinden i dokumentaren, at det tydeligvis påvirker hendes sprog. Når hun taler om sin beslutning om at modtage aktiv dødshjælp, siger hun blot ”huppekee”. Bortset fra det er der ingen synlige tegn på hendes sygdom. Hun kan for eksempel køre bil.

På dagen hvor hun modtager indsprøjtningen, sidder hendes familie rundt om hende. Men pludselig virker hendes beslutning om at modtage dødshjælp ikke så velovervejet som tidligere. Da hun bliver prikket af nålen, siger hun ”av”, og trækker armen til sig. Hendes familie må overtale hende til at sidde stille og være tapper. Inden hun dør, kan man høre hende stamme ordene:

”Forfærdeligt. Det er forfærdeligt.”

Theo Boer er professor i værdietik ved Det Teologiske Universitet i Kampen i

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.