Det vækker protester i Tyskland, at delstater udråber reformationsdagen som helligdag

Fire nordtyske delstater har vakt protester med beslutning om at gøre reformationsdag til fast helligdag

Tyskland fejrede sidste år 500-året for Luthers teser, hvor reformationsdagen også var officiel fridag, og nu har de ellers meget sekulære nordtyske delstater Schleswig-Holstein, Hamborg og Bremen besluttet at gøre dagen til fast årlig helligdag, mens delstatsparlamentet i Niedersachsen vil gøre det samme i løbet af foråret.
Tyskland fejrede sidste år 500-året for Luthers teser, hvor reformationsdagen også var officiel fridag, og nu har de ellers meget sekulære nordtyske delstater Schleswig-Holstein, Hamborg og Bremen besluttet at gøre dagen til fast årlig helligdag, mens delstatsparlamentet i Niedersachsen vil gøre det samme i løbet af foråret. Foto: Jens Meyer/Ritzau Scanpix.

Man kunne tro, at alle var glade for en ny fridag, men i det nordlige Tyskland er langtfra alle begejstrede for, at politikerne har udråbt reformationsdagen den 31. oktober til officiel helligdag.

Det var på den dato, reformatoren Martin Luther i 1517 indledte et af de mest markante religiøse nybrud i Europas historie. Tyskland fejrede sidste år 500-året for Luthers teser, hvor reformationsdagen også var officiel fridag, og nu har de ellers meget sekulære nordtyske delstater Schleswig-Holstein, Hamborg og Bremen besluttet at gøre dagen til fast årlig helligdag, mens delstatsparlamentet i Niedersachsen vil gøre det samme i løbet af foråret.

Men ikke alle ser nogen grund til at holde fri på reformationsdagen. 500 år efter Reformationen er Luther stadig en kontroversiel skikkelse, ikke mindst på grund af sine voldsomme udfald mod jøder. Det Jødiske Samfund i Niedersachsen havde ventet ”mere ydmyghed fra en protestantisk kirke i lyset af, hvad kristne har gjort som følge af Luthers antisemitiske fejltagelser,” siger formand Michael Fürst ifølge Norddeutscher Rundfunk.

Den religionskritiske Giordano Bruno Stiftelse er også stærkt kritisk over for initiativet. Stiftelsen har udstillet en figur på Bremens centrale markedsplads, der forestiller Luther som blotter. På hans kappe står et citat af filosoffen Karl Jaspers: ”Luthers råd mod jøderne har Hitler med præcision udlevet.”

Og der er andre argumenter mod beslutningen.

”Har vi virkelig brug for endnu en kristen helligdag, når antallet af kristne i Tyskland er faldende?”, spørger Maximilian Steinhaus fra stiftelsen ifølge avisen Weser Kurier og påpeger, at der er ikke-religiøse alternativer, for eksempel den internationale kvindedag og Europadagen.

Reformationsdagen bør snarere være en mindedag end en fridag, mener historieprofessor Olaf Mörke fra Universitetet i Kiel. Reformationen førte til kirkesplittelse og årtiers ødelæggende religionskrig i Europa, som først hørte op med indgåelsen af Den Westfalske Fred den 24. oktober 1648, lyder det fra professoren ifølge nyhedsbureauet dpa.

Men reformationsdagen skal ikke reduceres til den omdiskuterede reformator. Den skal også ”tjene som fælles forståelse for væsentlige grunddele” i tysk kultur og historie, skriver delstatsregeringen i Niedersachsen i et udkast til loven. Dagen giver mulighed for at ”dyrke de historiske og kulturelle rødder, der ligger til grund for vores sameksistens i frihed, værdighed og demokrati,” tilføjer den protestantiske Schleswig-biskop Gothart Magaard ifølge den protestantiske kirkesammenslutning EKD’s hjemmeside.

Ifølge Mouhanad Khorchide, leder af center for islamisk teologi ved Wilhelms-Universitet Münster, har ”Martin Luther også noget at sige til muslimer”. Alligevel bør man snarere vedtage en ikke-religiøs fridag, for eksempel den internationale menneskerettighedsdag, som kan samle tyskere på tværs af religion, mener han ifølge Norddeutscher Rundfunk.