Protester fra kristne får by til at fjerne trold fra udsmykning

Kristne i sydjyske Vejen har protesteret over, at en trolde-tegning efter planen skulle pryde et nybyggeri i byen. Nu fjerner byrådet trolden, der har været et vartegn for byen siden 1924

Sådan ser "Trold, der vejrer kristenblod" ud. Den er skabt af billedhugger Niels Hansen Jacobsen og står tre steder i landet, heriblandt i Vejen.
Sådan ser "Trold, der vejrer kristenblod" ud. Den er skabt af billedhugger Niels Hansen Jacobsen og står tre steder i landet, heriblandt i Vejen. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

De kristne har besejret trolden i Vejen.

Sådan er resultatet blevet, efter at en gruppe af byens kristne i februar sendte en skriftlig klage til kommunen vedrørende et kommende otte-etagers byggeri midt i byen.

LÆS OGSÅ: Trold på jagt efter kristne vækker harme i Vejen

Ifølge et udkast fra tegnestuen bag byggeriet skulle konturerne af skulpturen "Trold, der vejrer kristenblod" udsmykke den hvide bygningsfacade. Men på grund af klagen fra Vejens kristne grupperinger har kommunens teknik- og økonomiudvalg besluttet at droppe troldeomridset.

"Udsmykningen med trolden var bare et eksempel på en mulighed, men for at rydde alle misforståelser af vejen bliver troldekonturerne fjernet. Nu skal en ny udsmykning præsenteres for byrådet, som så vil tage stilling. Trolden er taget af bordet, og der er ingen mulighed for, at den kommer tilbage," fortæller plankoordinator Jan Laursen fra Vejen Kommune.

De kristne har klaget til kommunen, fordi de ser skulpturen "Trold, der vejrer kristenblod" som et billede på en decideret kristenforfølgelse. Men ifølge Teresa Nielsen, museumsleder ved Vejen Kunstmuseum, er skulpturen, som blev en del af "Troldespringvandet" foran museet i 1924, et billede på det onde og samtidig et varsel om at tage sig i agt for ondskaben. Kunstneren Niels Hansen Jacobsen har skabt både skulptur og springvand.

Religionssociolog Morten Warmind fra Københavns Universitet finder beslutningen om at droppe trolden som udsmykning interessant.

"Det lader til, at der er kommet en højere grad af følsomhed over for 'det krænker min religion'-argumentet. Mange ikke-troende hævder i hvert fald, at religiøse argumenter har fået mere gennemslagskraft. Normalt udspiller det her sig omkring muslimers argumenter, men her er det så en gruppe kristne, der synes, at noget er farligt og upassende."

Kommunens beslutning glæder en af klageskriverne, formand for Indre Mission i Vejen Mona Dahl Nielsen, som ikke i forvejen var bekendt med afgørelsen.

"Det var dejligt at høre om beslutningen. Det synes jeg bestemt er godt, for vi har et museum, hvor trolden hører til. De, der ønsker at se den, kan se den der, for den er ikke passende at udsmykke et hus med," siger hun.

"Trold, der vejrer kristenblod" har ellers fungeret som kendetegn for Vejen siden 1924. Byen har både et troldeløb og en troldeost og havde indtil kommunalreformen i 2007, hvor flere af landets kommuner blev lagt sammen, trolden som symbol i sit blå-gyldne våbenskjold.

Trolden var dermed tænkt som et letgenkendeligt udtryk på bygningen, der efter planen skal være et nyt vartegn for Vejen. Og folk i Vejen er stolte af trolden og skulpturen, fortæller museumsleder Teresa Nielsen.

"Trolden er synonym med byen, ligesom Den Lille Havfrue er det i København. Oprindeligt placerede brygger Carl Jacobsen trolden ved Jesuskirken i København, hvor den stod som en løftet pegefinger, der mindede folk om at gøre det rette. Trolden er et kunstnerisk værk af en internationalt anerkendt billedhugger, og måske skulle man også høre de tusindvis af Vejen-borgere, som er stolte af den," siger hun.

gehlert@k.dk