Provst advarer mod helbredelsesprædikant

Nuuks domprovst, Emma Balslev, protesterer over Volvo-direktør Hans Berntsens helbredelsesmøder i Grønland i påsken

Luften er iskold mellem forskellige kirkelige lejre i Grønlands hovedstad, Nuuk.

Frikirken har inviteret den kendte danske helbredelsesprædikant Hans Berntsen til byen for at holde møder i påsken, og det har fået domprovst Emma Balslev til at advare mod Berntsen, som hun kalder en »bedrager«. En psykolog ved hospitalet i Nuuk er også betænkelig ved prædikanten.

Domprovst Emma Balslev er især betænkelig ved prædikanten Hans Berntsens metoder, når han holder helbredelsesmøder og beder for folk, der er syge.

- Hans Berntsen er en bedrager, som pisker en stemning op og udnytter folks svaghed. Han leder folk til at tro, at de rent faktisk er helbredt, men ofte holder helbredelsen kun nogle få dage, siger hun.

- Det er synd for de mennesker, der kommer til møderne og tror på helbredelse, men som senere bliver enormt skuffede. Derfor er vi ikke særlig glade for, at folk som Hans Berntsen kommer herop, men vi kan ikke forbyde dem at komme hertil, for vi har jo religionsfrihed, konstaterer Emma Balslev.

Psykolog betænkelig

Psykolog ved Dronning Ing-rids Hospital i Nuuk, Lone Juul Rasmussen, kan huske, hvordan Hans Berntsens møder i byen, i påsken i fjor, satte sig spor.

- Vi havde flere patienter, som gik til møderne, da Hans Berntsen var heroppe sidste år. De gik derhen med store forventninger, for de er meget søgende efter en hvilken som helst form for lindring. Jeg har i hvert fald to eksempler på, at de umiddelbart følte sig hjulpet, men efterfølgende oplevede en stor skuffelse over, at det ikke holdt, og jeg har ingen eksempler på nogen længerevarende virkning, siger hun.

På spørgsmålet om, hvad hun ville sige, hvis en patient spurgte hende til råds, om det var i orden at gå til møder med Hans Berntsen, svarer Lone Juul Rasmussen:

- Jeg kan ikke bestemme noget som helst, men hvis de spørger mig, vil jeg sige, at jeg er meget betænkelig. For patienterne er meget sårbare over for de stærke indtryk, de får under møderne.

Arrangør af møderne med Hans Berntsen er John Østergaard, der er leder af frikirken i Nuuk. Han forstår ikke, at domprovst Emma Balslev kan kalde Berntsen for en »bedrager«.

- Det er uheldigt, og jeg tror simpelhen ikke, hun ved, hvad hun taler om. Jeg tror udtalelsen fra domprovsten bygger på et fejlagtigt grundlag, idet hun henviser til en konkret episode fra efteråret, som har skabt meget røre i Grønland, siger John Østergaard og henviser til et besøg i en bygd af den stærkt omdiskuterede prædikant Christian Hedegaard fra Danmark.

Heller ikke Hans Berntsen selv forstår kritikken fra Emma Balslev.

- Jeg kan kun sige, at det må stå for domprovstens egen regning. Hun har helt tydeligt aldrig hørt mig tale, for der bliver ikke pisket nogen stemning op. Jeg står ganske roligt på en talerstol og fortæller mennesker, hvad troen på Jesus kan give dem af indre fred. Og så tilbyder jeg det, Jesus har sagt, at vi skal gøre, nemlig helbrede de syge, siger Hans Berntsen.

- Vi har fået rigtig god respons på møderne i påsken i fjor. For eksempel er der hver eneste dag grønlændere, som ringer til mig for at bede om forbøn, siger han.

Hans Berntsen holder møder i Godthåbhallen i Nuuk med plads til 1000 mennesker fra langfredag og fire dage frem.

kiil@kristeligt-dagblad.dk