Prøv avisen

Provst skriver nye julesalmer med popmusiker

Provsten på Mors, Henning Toft Bro, skrev sine nye julesalmer iført shorts og bar overkrop, for de blev skrevet i forsommeren, lige midt i en periode, hvor der var allervarmest i Danmark. -

Provst Henning Toft Bro og sangeren Helge Engelbrecht samarbejder om ny jule-cd skrevet midt i sommervarmen

Provsten på Mors, Henning Toft Bro, skrev sine nye julesalmer iført shorts og bar overkrop, for de blev skrevet i forsommeren, lige midt i en periode, hvor der var allervarmest i Danmark.

Det var en helt særlig oplevelse at sidde og beskæftige sig med juleevangeliet og de gammeltestamentlige adventsprofetier og læse og synge julens salmer og sange for at komme i den rette stemning midt i sommervarmen, men det var samtidig en meget stærk oplevelse. Jeg er helt sikker på, at det har påvirket teksterne. De ville være kommet til at se anderledes ud, var de skrevet i adventstiden. Jeg fik lidt af en aha-oplevelse over for de gamle tekster. Det, at de blev læst på en helt anden årstid, gav en ny indgang til dem.

De nye salmer kan høres på en netop udgivet jule-cd fra Naboerne, hvor Henning Toft Bro samarbejder med musikeren og sangeren Helge Engelbrecht. Desuden medvirker sangeren Tommy Rasmussen.

Pladen er produceret af et andet medlem af Engelbrecht-gruppen Neighbours, Ronnie Olesen, som også medvirker på klaver og guitar.

Henning Toft Bros bekendtskab med Helge Engelbrecht går tilbage til indspilningen af den første plade med gruppen Tørfisk i 1982, hvor han dengang var med. I 1999 skrev de sammen julesalmen Den nat af alle nætter, der siden er blevet lidt af et julehit. I mange år har de talt om at lave en hel jule-cd sammen.

Den nat af alle nætter indleder og har lagt titel til den nye cd, som er udsendt af MusikGalleriet. Den omfatter enkelte af de gamle, kendte julesalmer, men netop de nye salmer er med til at udskille den i forhold til de mange øvrige jule-cder i denne tid.

Det overordnede tema i mine julesalmer er glæden og sorgen som i en af de nye, jeg holder specielt meget af, Nu kysser himlen jorden, fortæller Henning Toft Bro.

Den rummer både vemod og glæde, for midt i juleglæden er der mennesker, der sørger, fordi de har mistet og er alene. Samtidig trækkes der en linje fra julen til påsken. Har man ikke påsken med, bliver julen let overfladisk. Julen fuldendes jo i påskens opstandelse. Det håb, der kom til jorden julenat, bekræftes af Jesu opstandelse påskemorgen.

Henning Toft Bro og Helge Engelbrecht har tidligere samarbejdet om et cd-projekt. Det var i 1999, hvor de sammen udgav cden Liv og gode dage. Provsten på Mors har i alt skrevet op mod et par hundrede sange og salmer og udgivet flere solo-cder. Han henter blandt andet inspiration til sine sange, når han går morgentur langs Limfjorden.

Jeg plejer at sige, at jeg går min morgenandagt, og mange af salmerne er begyndt på disse morgenvandreture, hvor jeg så skal hjem og have skrevet stikordene ned hurtigst muligt, inden de forsvinder igen.

steens@kristeligt-dagblad.dk