Præster savner kontrol med bisper

Intet opsyn med, om biskopper holder valgløfter

Folkekirken fører ingen kontrol med biskoppernes virke i forhold til, hvad de har lovet, lyder kritikken fra en række forskere og præster, Kristeligt Dagblad har talt med.
Folkekirken fører ingen kontrol med biskoppernes virke i forhold til, hvad de har lovet, lyder kritikken fra en række forskere og præster, Kristeligt Dagblad har talt med.

Da Tine Lindhardt for nylig blev valgt som ny biskop på Fyn, skyldtes det blandt andet de løfter og holdninger, hun gik til valg på.

Hvordan hun vil løfte bispeopgaven, ved man endnu ikke. Men uanset om en biskop lover guld og grønne skove, er der intet til hinder for, at den samme biskop efterfølgende glemmer samt-lige løfter. Folkekirken fører nemlig ingen kontrol med biskoppernes virke i forhold til, hvad de har lovet, lyder kritikken fra en række forskere og præster, Kristeligt Dagblad har talt med.

LÆS OGSÅ: Bispeordning er halvvejs demokratisk

Der er afgjort ingen instans i kirken, der holder biskopperne fast på deres løfter, siger præst i Kirke Saaby Sogn og forfatter Poul Joachim Stender:

Gudskelov er der præster, der er polemiske og modige nok til at gøre det. Men der er ikke en befolkningsmasse, der ligesom med politikerne holder biskopperne i skak og peger på, hvad de har lovet, og kritiserer, hvis der ikke sker noget som helst. Det er en stor brist.

LÆS OGSÅ: Biskopper ønsker folkekirkens højeste embede kortlagt

Selvom biskopper vælges demokratisk, kan de ikke afsættes ved nye valg, hvis vælgerne bliver utilfredse med dem. Ifølge professor Tim Knudsen fra Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, er det en nærmest absurd ordning.

Jeg kan ikke forestille mig noget andet område i det danske samfund, hvor man kunne leve med en så inkonsekvent ordning. At den opretholdes, har nok at gøre med en historisk og kulturelt betinget respekt for biskoppernes titel. Alle andre steder, hvor man vælger nogen, er det for en begrænset periode, hvorefter vælgerne kan stille dem til ansvar for deres gerninger og genoverveje, om de nyder vælgernes tillid, siger han.

LÆS OGSÅ: Biskopper slipper for at blive ansat på åremål

Biskop i Viborg Stift Karsten Nissen afviser, at biskopperne ikke holdes fast på deres løfter:

Jeg kan kun tale for mig selv, men i vores stift har vi et samtaleforum, hvor jeg er i løbende dialog med præster og menighedsrådsmedlemmer. Desuden er formålene med de nye stiftsråd, at biskoppen kan få tilbage-meldinger på blandt andet strukturelle spørgsmål, og dermed har repræsentanter for menighederne hele tiden mulighed for at korrigere biskoppen.