Præster står i vejen for genindmeldelse i folkekirken

Biskop så gerne en ændring af bekendtgørelsen om medlemskab af folkekirken, så tidligere medlemmer får nemmere adgang

Niels-Henrik Arendt, biskop Haderslev Stift ser gerne, at det bliver nemmere for folk at genindmelde sig i folkekirken.
Niels-Henrik Arendt, biskop Haderslev Stift ser gerne, at det bliver nemmere for folk at genindmelde sig i folkekirken. Foto: .

Folkekirkens medlemstal falder støt og roligt kvartal for kvartal.

Udmeldelse af folkekirken er nemt nok. Det første opslag på "udmeldelse af folkekirken" på internettet fører direkte ind på ateisternes hjemmeside, hvor der ligger en udmeldelsesblanket, som blot skal udfyldes. Men langt sværere er det at fortryde sin udmeldelse. Her skal man gennem en samtale med en præst, før man igen er inde i folden.

Det vil biskop Niels Henrik Arendt i Haderslev Stift meget gerne have ændret.

"Jeg blev præsenteret for en sag af DR Syd. Sagen vedrørte ikke Haderslev Stift, men jeg kom til at tænke på, at vejen over en præst måske kan få mange til at frygte, at det bliver en smule inkvisitorisk," siger han.

"Ifølge bekendtgørelsen skal et eksmedlem tale med en præst inden en genindmeldelse. Her skal man skelne mellem voksendåb, som kræver en form for oplæring. Men mennesker, som allerede er døbt, bør have en nemmere adgang ind i folkekirken igen," siger han.

Han mener, at en ændring er nødvendig, fordi man som kirke ikke længere kan sige, at udmeldelser blot handler om beskedne antal. Derfor opfordrer han til at sænke barrieren for genindmeldelse, så et eksmedlem blot skriftligt kan gøre opmærksom på, at han eller hun gerne vil være medlem af folkekirken igen.

I Finland kan man for eksempel gøre det direkte på kirkens hjemmeside. Og i Tyskland, der ligesom Danmark og andre nordiske lande er ramt af medlemsfald eller medlemsflugt, reklamerer kirkerne med muligheden for genindmeldelse.

"En sådan synlighed mener jeg også, der bør være på Kirkeministeriets hjemmeside, på folkekirken.dk og andre steder, hvor mennesker med ønske om genindmeldelse kunne tænkes at søge. Vi vil gerne have de folk tilbage, og derfor bør vi signalere til dem, at det ikke er en uoverkommelig eller dramatisk beslutning, der er tale om," siger han.

Niels Henrik Arendt vil diskutere sagen med sine bispekolleger på deres møde i januar.

Kravet om en samtale med en præst for at blive genindmeldt fremgår af en kirkeministeriel bekendtgørelse fra 1992. Det vil sige, at den nuværende kirkeminister kan ændre bekendtgørelsen, hvis hun ser samme behov som biskoppen i Haderslev.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra kirkeministeren.

benteclausen@k.dk