Putin: Lenin er en kommunistisk helgen

Går der en lige linje fra religion til kommunisme? Det mener Putin. Men den russiske ortodokse kirke er ikke enig

I sne står fly i skjulDecember kom til at stå i sneens tegn. Tusindvis af fly- og togafgange blev aflyst rundt i Europa, og julen blev markant anderledes end forventet for alle dem, der sad fast i lufthavne, sportshaller og andre ikke særligt julede steder. Ét af knudepunkterne, hvor der virkelig gik knude i den, var Frankfurt Lufthavn. Her gik alt i stå. På billedet er personale i gang med den livsnødvendige afisning af flyene, så de igen kan komme på vingerne (altså flyene). Indenfor blev 1000 midlertidige senge stillet op.
I sne står fly i skjulDecember kom til at stå i sneens tegn. Tusindvis af fly- og togafgange blev aflyst rundt i Europa, og julen blev markant anderledes end forventet for alle dem, der sad fast i lufthavne, sportshaller og andre ikke særligt julede steder. Ét af knudepunkterne, hvor der virkelig gik knude i den, var Frankfurt Lufthavn. Her gik alt i stå. På billedet er personale i gang med den livsnødvendige afisning af flyene, så de igen kan komme på vingerne (altså flyene). Indenfor blev 1000 midlertidige senge stillet op. Foto: .

I den kommunistiske ideologi er de grundlæggende forudsætninger taget fra de traditionelle verdensreligioner. De begreber, som lå i det moralske kodeks for opbygningen af det kommunistiske samfund, er jo de samme, som der står i Bibelen eller i Koranen: Du må ikke stjæle, du må ikke slå ihjel, du må ikke begære din næstes hustru. Det er alt sammen taget derfra.

Sådan sagde præsident Vladimir Putin til et møde med sine delegerede i sidste måned. Og han fortsatte: Mange siger om mausoleet, at det er et brud med traditionen. Men hvorfor skulle det være det? Tag til Huleklostret eller til Pskov-klostret eller til Athos. Der ligger der relikvier af helgener, så der kan man selv se.

LÆS OGSÅ: Putin: Lenin skal forblive udstoppet

Det er Lenins mausoleum på Den Røde Plads i Moskva, Putin hentyder til. Her har Lenins balsamerede krop befundet sig siden 1924. I Sovjettiden var mausoleet en uomgængelig del af besøg i Moskva, og køen til mausoleet snoede sig hundredvis af meter langs Kreml. I dag holder mausoleet stadig dagligt åbent, og selvom køen er væk, er besøg i mausoleet stadig omgærdet med respekt: Under besøg skal mænd fjerne deres hovedbeklædning, man må ikke have hænderne i lommen, man må ikke tale, mens man befinder sig i inde i mausoleet, og al form for fotografering er strengt forbudt.

Sammenligningen med nogle af de vigtigste ortodokse helligsteder, som Huleklostret i Kijev og munkeøen Athos er derfor ikke taget helt ud af det blå. I den ortodokse kirke er pilgrimsfærd til steder, hvor særligt betydningsfulde helgener kan ses, udbredt.

I ortodoks populærreligion er det blevet set som et tegn på hellighed, hvis et lig ikke gik i forrådnelse efter døden, og netop denne type helgenrelikvier kan ses for eksempel i Huleklostret i Kijev. Både det at helgener har en fysisk form, at de er genstand for pilgrimsfærd, og at et besøg er omgivet af andægtighed, er sammenligneligt. Under opbygningen af sovjetstaten efter revolutionen var der behov for nye helligdage (som 1. maj i stedet for påsken), nye ritualer, der kunne markere vigtige overgange i livet (som bryllupspaladser, der afløste de kirkelige vielser) og også nye ledestjerner.

LÆS OGSÅ: Putin ser Lenin i kristen tradition

Historikeren Robert Greene har påpeget, at de nye helligdage og ritualer og Lenins mausoleum var tænkt som en måde at afskaffe religion på. Men revolutionen arvede arkiverne, og derfor blev de kommunistiske myter, ritualer og mærkedage bygget på en skabelon, som den russiske befolkning kendte i forvejen.

Putins udtalelser har vakt bestyrtelse i den russiske ortodokse kirke. Dels fordi det netop var Lenin, som iværksatte bolsjevikkernes kampagne mod helgenrelikvier, dels fordi Lenins liv og gerninger ikke ligefrem ses som helgenagtige, og endelig fordi Putins sammenligning af kommunistisk og religiøs etik går let hen over, at kommunismen har massive overtrædelser af etiske bud på samvittigheden, ikke mindst de mindst 20 millioner mennesker, som blev slået ihjel i sovjetperioden.

Men for andre russere opfattes den kommunistiske periode ikke helt så entydigt. For nogle er sovjettiden en tid, hvor der var mere sammenhold og tryghed end i dagens Rusland. Og her er vi måske ved kernen ved Putins udtalelse. Konstantin Eggert fra BBCs russiske bureau siger til avisen Nezavisimaja Gazeta:

Putin mener, at det sikreste grundlag for hans styre er de tidligere sovjetmennesker, som ikke kender meget til den russiske historie, og som opfatter USSR som det eneste faste holdepunkt fra fortiden.

For Eggert er Putins udmelding et forsøg på at kapre stemmer fra det kommunistiske partis vælgere, som i dag stadig er det næststørste parti i Rusland, med 92 ud af Dumaens 450 pladser. Og som derfor er en sikrere vælgerbasis end det mere diffuse ortodokse vælgermandat.

For hvad angår Lenin, så viste en undersøgelse foretaget sidste år af det russiske analyseinstitut FOM, at 56 procent af befolkningen mener, at det er på tide at få Lenin begravet. Tallet har været stigende gennem de seneste år. Men med Putins udtalelse lader det til, at han bliver liggende på Den Røde Plads lidt endnu.