På skolebænken igen

Tidligere skatteminister Frode Sørensen passer ved siden af sin plads i Folketinget et historiestudie, og det er en guldgrube af viden, der har åbnet sig

-- Der er jo fantastisk lidt, som står selvstændigt i historien, mener Frode Sørensen, der er begyndt at læse historie i en sen alder, og det er i  særlig grad den sønderjyske historie, der har hans interesse. Her er han fotograferet ved Istedløven i København.
-- Der er jo fantastisk lidt, som står selvstændigt i historien, mener Frode Sørensen, der er begyndt at læse historie i en sen alder, og det er i særlig grad den sønderjyske historie, der har hans interesse. Her er han fotograferet ved Istedløven i København.

– Hvis ikke man vil lære af histo-rien, kan man gå mange gange over åen efter vand.

Meldingen fra det 58-årige so-cialdemokratiske medlem af Folketinget og tidligere skatte-minister, Frode Sørensen, er ikke et led i en politisk brandtale mod regeringen. Anledningen er en helt anden. Ligesom mange andre voksne danskere, har den sønderjyske politiker nemlig helt bogstaveligt sat sig for at lære af historien ved at læse faget på åbent universitet.

– Når mit politiske liv bliver historie, skal jeg have en overgang til noget andet. Nu prøver jeg at tillegne mig ny viden.

Han begyndte i 2002 på Aarhus Universitet og har siden seks weekender om året fordybet sig i informationssøgning, kildekritik og historisk litteratur. Og så har han skrevet en opgave på 20 sider om arbejderbevægelsen i Sønderborg fra 1918-1922, lige netop den periode hvor overgangen fra tysk til dansk fandt sted. Og lige netop det område, som ligger Frode Sørensens hjerte nært.

Den 1. november 2003 ville Frode Sørensens tiptipoldefar, Niels Mikkelsen Uldall, være fyldt 250 år, og samme dag udgav Frode Sørensen den kronologiske historie over Sønderjylland: "Sønderjylland skal ikke blive glemt". Tiptipoldefaren var gårdejer, men han solgte også kniplinger og beskæftigede omtrent 500 kniplersker i det sønderjyske. På den måde er Frode Sørensens familie også en del af historien.

– Sønderjyllands historie er en stor skattekiste, og jeg når desværre aldrig at blive færdig med den.

Men Frode Sørensen har heller ikke travlt, han har ingen ambitioner om at skulle være gymnasielærer eller på anden måde få en karriere ud af historieinteressen. Og dog, for han er glad for at skrive, og det var svært for ham at holde sig på de 20 sider i opgaven om den sønderjyske arbejderbevægelse. Så måske er der et par kommende historiske udgivelser oppe i ærmet på bankfilialchefen fra Guderup, som også har et par indbydende historiske bøger liggende fremme på Christiansborg-kontoret, blandt andet en smuk bog om klassicismen i København.

I øjeblikket er Frode Sørensen dog i gang med at fordybe sig i den gamle græske historie, og med sig i skuldertasken har socialdemokraten en grøn bog med titlen "Grækenlands historie". Den finder vej op ad tasken, hver gang politikeren har en pause i møderækken eller ventetid på en rejse. Og han mener nok, at han bliver en bedre politiker af sit historiestudie.

– Historie er baggrunden for at kunne træffe beslutninger, og selv om historien ikke gentager sig, så ligner begivenhederne ofte noget, der er sket før. Men man behøver selvfølgelig ikke altid at gå tilbage til de gamle grækere, og det må ikke blokere for det impulsive. Man skal også turde gå nye veje.

Frode Sørensen har ikke tidligere været universitetsstuderende; han er uddannet i bankverdenen, og sidst han var på skolebænken var i sparekasseskolen.

– Måske skulle jeg have gjort det her for 30 år siden, men da jeg gik ud af realen, havde jeg fået skole nok. Og dengang fik man ug, hvis man kunne affotografere siderne i historiebogen, der var ingen, der spurgte om sammenhænge.

Og det er lige præcis sammenhængene, der får Frode Sørensen til at interessere sig for historien; eksakte årstal hænger han sig ikke i.

– Tingene hænger sammen, selv i oldtiden havde kineseren jo set folk fra Indien, og de havde måske været i Mesopotamien. Verden hang også sammen dengang.

Men hvis han skal vælge en periode, han finder særlig interessant, bliver det danmarkshistorien efter 1770.

– Den nære historie er spændende, fordi den giver mulighed for at trække linjer helt frem til i dag. Det er det med historie, at du kan først stoppe med at drage sammenhænge helt fremme i nutiden. Der er jo fantastisk lidt, som står selvstændigt i historien.

Frode Sørensen har fulgt debatten om de yngre generationers hul i den historiske viden, men sønderjyden er ikke voldsomt bekymret.

– For øjeblikket er det måske ikke et hit blandt de unge med historie. Men det vigtigste er, at man ved, hvor man kan finde frem til den historiske viden.

$CLASS=bymail$grothen@kristeligt-dagblad.dk

@e-mail:

@$:

Frode Sørensen

Frode Sørensen er født i 1946 i Toftlund i Sønderjylland. Han er uddannet i bankverdenen og har været filialchef i Sparekassen Sønderjylland. Frode Sørensen har været byrådsmedlem for Socialdemokraterne i Sønderborg fra 1994 -1998. I Sønderborg byråd har han været formand for Kulturudvalget. Han blev valgt til Folketinget for Sønderjyllands Amtskreds i 1998. Frode Sørensen var skatteminister i regeringen Poul Nyrup Rasmussen fra 21. december 2000-27. november 2001. Han deler sin tid mellem København og Sønderborg.

Åbent Universitet

Åbent Universitet henvender sig til voksne, erhvervsaktive personer, som ønsker at forbedre deres kvalifikationer i forhold til den nuværende karriere eller med henblik på en anden karriere. Studiet fungerer på deltidsbasis og består af universitetskurser primært på bachelorniveau. Historiestudiet under Åben Uddannelse udbydes ud over Aarhus Universitet også på Københavns Universitet.