Prøv avisen

Qatar laver moské i svensk kirke

Regeringen i den arabiske oliestat Qatar har udstedt en check på fem millioner svenske kroner, og en svensk kirke er nu på vej til at blive omdannet til en moské. - Foto: stock.xchng

Oliestaten Qatar har for fem millioner kroner overtaget en svensk kirke. Det samme kan næppe ske med de lukningstruede kirker i København, vurderer forsker

Med en check på fem millioner svenske kroner, udstedt af regeringen i den arabiske oliestat Qatar, er en svensk kirke nu på vej til at blive omdannet til en moské.

Den tidligere metodistkirke i den svenske by Gävle lidt nord for Stockholm er netop blevet solgt til Gävle Islamiska Center. Metodisterne i Gävle vil forlade kirken til marts næste år, hvorefter de lokale muslimer vil påbegynde en ombygning, der blandt andet skal give plads til et bibliotek.

Alle pengene til opkøbet af kirken kommer fra regeringen i Qatar, det rigeste land i den arabiske verden. Med pengene følger dog også en række krav til de svenske muslimer, fortæller Jalel Bel Haded, der er talsmand for Gävle Islamiska Center.

Det er vigtigt, at vi er kendte her i området, at vi ikke spreder idéer, der strider imod islam og at vi ikke bliver betragtet som besværlige, hvis jeg kan sige det sådan, siger Jalel Bel Haded til den svenske avis Dagen.

I Gävle er det arabiske opkøb af kirken forløbet roligt og uden nogen form for protester. Om det samme kan lade sig gøre i Danmark, er dog mindre sikkert. Også selvom der netop nu er diskussion om at lukke 10-11 kirker i København.

Ifølge en undersøgelse, som Kristeligt Dagblad offentliggjorde for få uger siden, er danskerne åbne for at omdanne tidligere kirker til næsten alt, dog ikke moskéer. 36 procent ser gerne, at der indrettes kontorer og boliger i de tidligere kirker, mens kun 19 procent kan acceptere en moské.

At der er så stor forskel på Sverige og Danmark har flere forklaringer, mener Mogens S. Mogensen, der er ekspert i religionsdialog og ekstern lektor i teologi ved Aarhus Universitet.

Billedet af muslimerne som en trussel har eksisteret i Europa lige siden Luthers tid, og derfor har islam på mange måder været med til at definere Europas selvforståelse som et kristent kontinent. Når modstanden alligevel kommer stærkere til udtryk i Danmark, skyldes det formentligt, at vi generelt har haft en mere polariseret debat. Og derfor er symbolværdien ved en muslimsk overtagelse af en kirke meget stærk, siger Mogens S. Mogensen.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk