Prøv avisen

R og EL vil have mindre kristendom i skolen

Radikale og Enhedslisten ønsker antallet af undervisningstimer i kristendomskundskab reduceret. - Foto: Arkiv/Leif Tuxen.

Kristendomsundervisning skal nedprioriteres til fordel for dansk og engelsk og gerne ændre navn til religionsfag, mener Radikale Venstre og Enhedslisten. S og K er uenige. Et forkert sted at gribe ind, mener de

300 timer fra 1. til 9. klasse med bibelfortællinger og kristendomshistorie er alt for mange timer.

Det mener Radikale Venstre og Enhedslisten, som ifølge dagbladet Politiken ønsker nogle af kristendomstimerne udskiftet med skoletimer til andre fag som dansk, engelsk, musik eller naturfag.

"Man skal overveje at flytte timer fra kristendomskundskab til sprogfag. I det hele taget er der god grund til at se alle fagene igennem i forhold til, hvordan vi vil prioritere dem ud fra antallet af timer", siger de radikales uddannelsesordfører Marianne Jelved til Politiken, men vil ikke sætte tal på, hvor mange timer, der skal flyttes.

Hun peger på, at de såkaldte Pisa-undersøgelser har vist, at hver femte elev i niende klasse har ringe læse- og regnefærdigheder. Derfor er der, mener hun, behov for at omfordele timer.

I dag fylder kristendomskundskab mere end fysik/kemi eller samfundsfag. Og faget er større end biologi og geografi tilsammen.

Enhedslistens uddannelsesordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, siger til avisen:

"Vi er meget åbne over for at mindske timetallet til fordel for eksempelvis dansk og til de kreative og musiske fag, som er blevet skåret kraftigt under den borgerlige regering".

Begge partier udtrykker ønske om at omdøbe kristendomskundskab til religionsvidenskab og gøre mere plads til undervisning i andre religioner.

De to partiers ønsker finder i følge Politiken ikke opbakning hos De Konservative og Socialdemokraterne.

"Det er utroligt vigtigt, eleverne bliver bedre til dansk og matematik, men det er også vigtigt, at eleverne kender deres kultur og forudsætningerne for samfundet," siger formand for Folketingets uddannelsesudvalg Charlotte Dyremose.

Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini mener heller ikke, det er det rigtige sted at gribe ind.

"I stedet for at kigge på fagsammensætningen, skal vi kigge meget mere på lærernes uddannelse", siger hun.

Men også andre partier fra "rød blok" har udtrykt ønske om at i hvert fald omdøbe faget til religionsfag.

LÆS OGSÅ: Flertal vil gøre kristendomskundskab til religion

Enhedslistens og Radikale Venstres forslag kan ses i forlængelse af en rundspørge blandt uddannelsesordførerne, som Kristeligt Dagblad foretog i foråret. Her spurgte avisen til partiernes mening om konfirmationsforberedelse i skolernes undervisningstid.

LÆS OGSÅ: Det mener partierne om konfirmationsforberedelse i skolernes undervisningstid

Socialdemokraterne og Enhedslisten udtrykte i rundspørgen ønske om, at konfirmationsundervisning afholdes uden for skoletid. De radikale, SF og Venstre ville lade de enkelte kommuner selv bestemme.