Prøv avisen

Rabbiner sigtet for salg af fup-toraher

Rabbiner påstod at redde jødiske skrifter fra kz-lejre, men sigtes nu for bedrag og økonomisk svindel Foto: Tom Collicott

Rabbiner påstod at redde jødiske skrifter fra kz-lejre, men sigtes nu for bedrag og økonomisk svindel

"Du kan vel kalde mig den jødiske Indiana Jones".

Sådan lød det dramatisk fra den amerikanske, jødiske rabbiner Menachem Youlus, da han i 2004 forklarede medierne om sit dramatiske arbejde med at redde toraher, den jødiske lovbog, som nazisterne havde konfiskeret under Anden Verdenskrig.

LÆS OGSÅ:Torah - jødernes hellige lovbog

Et arbejde, der angiveligt skulle have ført til arrestationer i Østeuropæiske lande, hvor Menacham Youlus hævdede at være blevet "tævet, smidt i fængsel og påført gæld for 175.000 dollars".

Som leder af organisationen "Save a Torah" - red en torah - bad Menachem Yolus om økonomisk støtte til sine redningsaktioner, der angiveligt gik til kz-lejre som Auschwitz og Bergen-Belsen. En bøn, der førte til donationer på 1,2 millioner dollars, skriver den amerikanske avis New York Times. Nu tyder meget dog på, at den amerikanske rabbiner både har løjet om sine modige bedrifter og stukket en ganske stor del af donationerne i egne lommer. Og det fører nu til en sigtelse for bedrag og økonomisk svindel.

Toraherne, hvoraf flere er solgt til nogle af organisationens støtter, skal ifølge anklagemyndighederne have været falske, uden nogen sammenhæng med de historier om skjulte toraher i kz-lejre, som rabbiner Menachem Youlus fortalte i sine forsøg på at tiltrække donorer.

Ifølge sigtelserne har rabbiner Menachem Youlus beholdt 340.000 dollars af donationerne sig selv, blandt andet til at finansiere sine egne børns privatskole samt sin egen helbredsforsikring.

Anklagemyndigheden har desuden undersøgt påstandene om, at Menachem Youlus fandt gamle toraher i kz-lejrene. Også disse påstande hævdes at være opdigtede.