Prøv avisen

Rabbinere advarer imod at stemme på Labour

”Vi plejer ikke at være partipolitiske. Men jeg føler, at dette parlamentsvalg er totalt anderledes end tidligere, for vi har aldrig før set et af de store mainstreampartier som antisemitiske. Det har kun været i mere marginale grupperinger, som aldrig har opnået valg,” siger rabbiner Jonathan Romain til Kristeligt Dagblad. Arkivfoto. Foto: Ina Fassbender/Reuters/Ritzau Scanpix

Helt usædvanligt har britiske rabbinere og stor jødisk avis opfordret jøder til ikke at stemme på Labour på grund af antisemitisme i partiet

En af de mest fremtrædende britiske rabbinere har taget det markante skridt at sende et brev ud til 823 familier i hans menighed, hvor han opfordrer dem til at stemme på alle andre end partiet Labour ved det kommende parlamentsvalg.

”Normalt ville jeg ikke blande mig. Som rabbinere kan vi være politiske, når det kommer til emner som hjemløshed og klima. Men vi plejer ikke at være partipolitiske. Men jeg føler, at dette parlamentsvalg er totalt anderledes end tidligere, for vi har aldrig før set et af de store mainstreampartier som antisemitiske. Det har kun været i mere marginale grupperinger, som aldrig har opnået valg,” siger rabbiner Jonathan Romain til Kristeligt Dagblad.

Siden han udsendte sit brev for en uge siden, har en anden rabbiner lavet samme opfordring, og denne uge advarer Storbritanniens mest læste jødiske avis, The Jewish Chronicle, om, at jøder ikke bør stemme på Labour og Jeremy Corbyn, som avisen mener har ”racistiske holdninger”.

Det sker i et åbent brev adresseret til ”vore britiske medborgere”, og det fylder hele forsiden af denne uges udgave. Det er især et angreb på partileder Jeremy Corbyn, og avisen henviser til en måling, som viser, at halvdelen af de britiske jøder vil overveje at emigrere, hvis han bliver premierminister.

”Den næsten totale passivitet, som Jeremy Corbyn og resten af Labour-ledelsen har udvist i håndteringen af antisemitter i partiet, har blot opildnet dem og opfordret andre til at gøre det samme,” skriver Jewish Chronicle.

Jonathan Romain fortæller, at han overvejende har fået positive reaktioner på brevet til medlemmerne af den reformerte synagoge i Maidenhead.

”Men nogle mener, at det er forkert, at en rabbiner blander sig. Men de fleste er enige i analysen. For vi talte ikke om antisemitisme i politik eller Labour, før Corbyn blev leder,” siger Jonathan Romain.

Det normale talerør for jøder i Storbritannien, The Board of Deputies, vil komme med en udtalelse, som de gør ved hvert valg, men rådet, der repræsenterer de fleste jødiske grupper, vil ikke anbefale, hvem jøder skal stemme eller ikke stemme på.

En talsmand for Labour afviser kritikken og siger til avisen The Times ”at Jeremy Corbyn gennem hele livet har kæmpet mod antisemitisme, racisme, had og fordomme.”