Prøv avisen

Racismekritik får flere til at boykotte hedningelejr

Flere fremtrædende danske medlemmer af Forn Sidr, der med 650 medlemmer er det eneste godkendte asa-trossamfund i Danmark, har valgt at blive hjemme fra sommerlejren efter en længere konflikt om racisme. Foto: Arkivfoto

Tilbedere af Odin og Thor holder deres første internationale sommerlejr i Danmark, men fremtrædende medlemmer deltager ikke

Listen over deltagere i de asatroendes første internationale sommerlejr i Danmark er ikke så lang, som den måske kunne have været. Flere fremtrædende danske medlemmer af Forn Sidr, der med 650 medlemmer er det eneste godkendte asa-trossamfund i Danmark, har valgt at blive hjemme fra sommerlejren efter en længere konflikt om racisme.

Forn Sidr, der oprindeligt var med til at arrangere lejren, havde inviteret den amerikanske asatro-organisation Asatru Folk Assembly, AFA.

Men den betragtes som racistisk af flere asatro-organisationer, og derfor truede både Norge og Sverige og senere Holland med at boykotte lejren, hvis ikke man trak invitationen tilbage.

Det valgte Forn Sidr at gøre, men forlod samtidig arrangørgruppen, fordi man ikke ønsker at stille sig i vejen for sommerlejren, der har været undervejs i flere år.

Sådan lyder det fra den udenrigsansvarlige i Forn Sidr, Søren Fisker, der samtidig selv er medlem af den amerikanske organisation.

"I min verden handler racisme om negativ forskelsbehandling på grund af race eller religion, og det er der ikke tale om. Svenskerne og nordmændene mener, at AFA er racister, fordi lederen skriver i en artikel, at der ligger mere i generne end fysiske kendetegn. Han mener, at man som nordbo er forudbestemt til at være asatroende i modsætning til eksempelvis mennesker fra Afrika", siger Søren Fisker.

Udmeldelser

Han har ikke et problem med at være medlem af en gruppe, som mange opfatter som racistisk, men andre ser Forn Sidrs tilknytning til den amerikanske gruppe som et problem. Sagen har således ført til en række udmeldelser af det danske asatrosamfund.

Forn Sidrs nyvalgte formand, Ivan Larsen, bakker op om beslutningen om ikke at deltage i sommerlejren.

"Den amerikanske asatro-organisation er ikke racistisk efter min vurdering. Jeg tror, det handler om hysterisk politisk korrekthed. Svenskerne er eksempelvis noget mere følsomme. I Sverige har der været problemer med større grupper af voldelige nazister, og de har i visse tilfælde sværmet for den gammelskandinaviske religion og brugt symboler derfra", siger Ivan Larsen.

Lejren finder sted i Ebeltoft fra på fredag den 24. juli og en uge frem med deltagelse af asatroende fra 10 nationaliteter. Ud af 150 tilmeldte på nuværende tidspunkt er kun de 31 danskere.