Prøv avisen

Radikale vil forbyde organisation

Medlemmer af Det Radikale Venstre vil forbyde den muslimske organsation Minhaj-ul-Quran, som tæller flere radikale medlemmer

En delegation med de stærkeste kritikere af den muslimske organisation Minhaj-ul-Quran vil nu henvende sig til statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) med opfordringen om at indføre et forbud mod den meget omdiskuterede organisation.

Minhaj-ul-Quran er en religiøs organisation med rødder i Pakistan. Herhjemme er organisationen især kendt for at tælle flere radikale politikere blandt sine medlemmer, deriblandt Mona Sheikh, Babar Baig og Tanwir Ahmed.

Koordinator i delegationen er Jette Plesner Dali, som er næstformand for de radikale på Frederiksberg. Igennem længere tid har hun sammen med sin partikammerat Manu Sareen og forfatteren Helle Merete Brix indsamlet dokumentation om Minhaj-ul-Quran, og på den baggrund mener hun nu, at man fra politisk side bør forbyde organisationen.

Jette Plesner Dali hævder blandt andet, at stifteren af Minhaj-ul-Quran, professor Tahir-ul-Qadri, har arbejdet aktivt for indførelsen af islamisk lovgivning og dødsstraf i Pakistan.

- Bevægelsen arbejder for et islamisk overherredømme, og medlemmerne erklærer sig villige til at give deres liv i kampen for islam. Vi håber, at statsministeren vil se os, så vi kan fremlægge vores dokumentation og få organisationen forbudt, siger Jette Plesner Dali.

Medlemmer skal smides ud

Hun mener samtidig, at alle medlemmer af Minhaj-ul-Quran bør smides ud af Det Radikale Venstre.

- Jeg ved godt, at nogle har den modsatte holdning og siger, at de unge muslimer netop vil få en demokratisk skoling i det danske parti-system. Men Minhaj-ul-Quran er så yderligtgående, at organisationens medlemmer intet har at gøre i Det Radikale Venstre, siger Jette Plesner Dali.

Mona Sheikh, som er medlem af Womens Youth League, en underorganisation i Minhaj-ul-Quran, afviser, at organisationen er en trussel mod demokratiet.

- Minhaj-ul-Quran arbejder netop for demokrati og menneskerettigheder. Des-uden er den danske afdeling af Minhaj-ul-Quran en selvstændig afdeling, som arbejder for integration og samtidig fungerer som et socialt forum for unge muslimer i Danmark. Jette Plesner Dalis kritik bygger på uvidenhed og fordomme, siger Mona Sheikh, som får opbakning af Babar Baig.

- Jeg ved ikke, hvad Jette Dalis problem er, men nu vil jeg ikke finde mig i det mere. Jeg skal i morgen (i dag, red.) tale med en advokat om en artikel, hvor hun beskylder os for at have blod på hænderne. Det er injurierende, siger Babar Baig.

Mishra Mrutyuanjai, ekspert i menneskerettigheder og demokratiseringsprocesser, kan dog godt forstå bekymringen over Minhaj-ul-Quran. Men han er i tvivl om, hvorvidt et forbud vil være den rigtige løsning.

- Vi kan ikke blive ved med at bortforklare eller se gennem fingre med Minhaj-ul-Qurans holdninger, for de er på nogle punkter direkte i modstrid med værdierne i et demokratisk samfund. Der skal være grænser, også i et multikulturelt og multireligiøst samfund. Men i stedet for at forbyde Minhaj-ul-Quran og ligesindede bevægelser bør man nærmere støtte de moderate kræfter, som kan have svært ved at trænge igennem, siger Mishra Mrutyuanjai.

rasmussenkristeligt-dagblad.dk

Side 7