Prøv avisen

Ramadanen i billeder

En indisk mand er fordybet i Koranlæsning i 'Jama Masjid'-moskéen, Delhi den 12. august 2010. Under Ramadanen er indtagelse af mad og drikke, rygning og sex forbudt fra solopgang til solnedgang. Ramadanen ses som en religiøs renselse og en anledning til at studere Islams lære. Foto: AFP PHOTO Manpreet ROMANA, .

Ramadanen er begyndt. Det er den helligste måned for muslimer over hele verden, hvor faste, selvkontrol og fordybelse er afgørende elementer. Se billeder fra hele verden

Ramadanen startede onsdag den 11. august, og blandt verdens 1,5 milliarder muslimer fastes der i anledning af Islams helligste måned.

Ramadanen er den 9. måned i den islamiske kalender, som fastsættes ved nymåne. Måneden markeres særligt ved fasten, som betyder, at det forbydes muslimer at spise og drikke mellem solopgang og solnedgang.

LÆS OGSÅ:Dagbog fra ramadanen

Det er meningen, at dagen skal bruges til fordybelse i Islams lære, selvkontrol og renselse. Ved solnedgang kan måltidet 'Iftar' indtages, og flere steder tilbydes en gratis 'Iftar' til rejsende og dårligt stillede.

Ramadanen ses i øvrigt som en påmindelse om, at mennesket tilhører Allah. I denne måned er alle muslimer hengivne gennem fasten og selvkontrollen, og forskelle udviskes. 'Zakat', en særlig form for skat eller barmhjertighedsydelse, spiller desuden en væsentlig rolle, hvor almisser gives fattige eller dårligt stillede.

Ramadanen afsluttes med den såkaldte 'Eit ul-Fitr'-fest.

Der er cirka 1,5 milliarder muslimer i verden, hvilket gør Islam til verdens næststørste religion - efter kristendommen. Størstedelen af verdens muslimer er enten Shi'a- eller Sunni muslimer.

Ramadanen ses for muslimer som symbol på den måned, hvor Profeten Muhammad fik overbragt de første vers af Koranen.

En ældre palæstinensisk mand er faldet i søvn under læsning i forbindelse med Ramadanen. Billedet er fra al-Omari moskéen i Gaza by, på Vestbreden. Foto: EPAALI ALI,
På billedet ses en lille dreng, som skal til at indtage dagens 'Iftar', et helligt måltid, som må indtages, ved dagens afslutning. Billedet er fra 'Jama Masjid'-moskéen i Delhis gamle bydel. Foto: REUTERSAdnan Abidi,
Den 9., helligste måned for muslimer, Ramadan kendetegnes ved fasten. Her ses pakistanske børn, som er ved at forberede dagens 'Iftar'-måltid i en moské i Karachi. Foto: AFP PHOTO Rizwan TABASSUM, .
På billedet ses en gratis 'Iftar', som kan indtages ved solnedgang. Under Ramadanen er det kun tilladt at afbryde fasten i tilfælde af alvorlig sydom, eller hvis man skal på en længere rejse. De gratis måltider tilbydes rejsende og folk, som ikke er nået hjem ved dagens afslutning.Billedet er fra Dira-moskéen i Ryadh, Saudi-Arabien. Foto: EPASTR, .
Indonesiske muslimer under fredagsbønnen den 13. august 2010. Det er tredjedagen for årets Ramadan, som er den 9. måned i den islamiske kalender. Foto: EPAMAST IRHAM,
En mand og et barn indtager et mere ydmygt 'Iftar'-måltid på en trappesten i Delhi. Foto: AFP PHOTOManpreet ROMANA, .
Ramadanen er helliget studier i Islams lære. Selvkontrol er en af de ting, Ramadanen skal motivere.Billedet er fra Chittagong, Bangladesh. Foto: .
En ung mand studerer under Ramadanen i Chittagong, Bangladesh. Foto: .
Ved dagens afslutning og solnedgang er det igen tilladt at spise og drikke. Foto: .
Muslimer fra Danmark og Sverige fejrer Ramadanens afslutning i en sportshal i Valby der i dagens anledning er blevet til en moske. Der blev spillet fodbold i små hold. Billedet er fra 2006. Foto: .