Efter balladen: Per Ramsdal mødte sin menighed

Der var stuvende fyldt til sognepræst Per Ramsdals første offentlige fremtræden i Frederiksholm Kirke, siden sagen om hans syn på Jesu opstandelse ramte medierne. Til en lille, stille lysgudstjeneste på kyndelmisseaftenen måtte der hentes ekstra stole

Det var koldt, og Frederiksholm Kirkes dør lyste indbydende kirkegængerne i møde, da de deltog i Per Ramsdals lysgudstjeneste, som var hans første offentlig fremtræden, efter at debatten om hans syn på opstandelse brød løs. Der var forbud mod at fotografere i kirkesalen.
Det var koldt, og Frederiksholm Kirkes dør lyste indbydende kirkegængerne i møde, da de deltog i Per Ramsdals lysgudstjeneste, som var hans første offentlig fremtræden, efter at debatten om hans syn på opstandelse brød løs. Der var forbud mod at fotografere i kirkesalen. Foto: Petra Theibel Jacobsen .

Ud af mørket og snefoget kom den ene kirkegænger efter den anden. Det var sognepræst Per Ramsdals første offentlige fremtræden, efter at sagen om hans opstandelsessyn på få dage fyldte medierne. Sådan en råkold kyndelmisseaften havde over 50 mennesker fundet vej til Frederiksholm Kirke i den københavnske sydhavn, og det store, solidariske fremmøde kom åbenbart bag på kirketjeneren, som til sidst måtte hente ekstra stole ind.

Sognepræst Per Ramsdal gjorde sig bemærket, da han udtalte, at Jesu fysiske opstandelse var lidt for overnaturlig i hans øjne. Derfor gjorde han ind imellem brug af en nødløgn til for eksempel begravelser når der blev talt om den dødes opstandelse.

Det medførte øjeblikkelig en indkaldelse til en tjenstlig samtale fra hans biskop, Peter Skov-Jakobsen. Nu skal Per Ramsdal gennem føre et halvt års mentorforløb med tidligere professor i dogmatik, Theodor Jørgensen, for at styrke de teologiske kundskaber.

Hver den første mandag i måneden er der lysgudstjeneste i Frederiksholm Kirke efterfulgt af fællesspisning. Denne aften var det fiskefrikadellerne, som duftede fra kælderen og helt op i kirken.

Til lysgudstjenesterne bruger man det nederste af kirken tæt på orglet, fordi der traditionelt deltager omkring 40. Denne mandag aften skal der nok have været måske 15 ekstra, som kom udensogns fra.

”Det er vigtigt, at vi markerer kampen mod en bogstavtro opfattelse af Bibelens tekster, sådan som vi gør det i forhold til andre religioner,” siger Søren Stokkeby, der havde taget turen ind til hovedstaden fra sommerhuset ved Isefjorden.

”Det er den samme opfattelse, vi er imod, når det gælder andre trosretninger. Det er 500 år siden, at vi kom ud af middelalderen og ind i renæssancen. Det er metaforer, vi taler om, så der skal være plads til en moderne fortolkning af bibelteksterne, ellers kan vi ikke leve i en globaliseret verden. Vi er nødt til at vise vejen for andre religioner.”

Hos mange af kirkegængerne var opfattelsen, at denne sag ”kan vi ikke blive ved med at snakke om. Per Ramsdal skal ikke fyres, og desuden har han sagt undskyld,” lød en af vurderingerne.

Kirsten Knudsen trodsede vintervejret på sin trehjulede knallert.

”Per Ramsdal var præst i Brorson Kirke Sogn, hvor jeg bor, og vi var glade for ham. Han er efter min mening en sand kristen. Det handler jo om at finde nogle fortolkninger på Bibelens begivenheder og begreber. Men det er efterhånden svært at finde ud af, hvad teologerne hver især egentlig mener ud fra de mange indlæg i Kristeligt Dagblad.”

Per Ramsdal læste blandt andet fra Johannesevangeliet om ordet:

”I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begyndelsen hos Gud. Alt blev til ved ham, og uden ham blev intet til af det, som er. I ham var liv, og livet var menneskers lys. Og lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke.”

I en af de bønner, Per Ramsdal læste, lød det blandt andet: ”Kære Gud, lys for os, når vi mangler tro, og lad os aldrig tage lyset fra nogen.”

I løbet af lysgudstjenesten blev der sunget ”Det er hvidt herude”, ”Vor sol er bleven kold”, og ”Stille, hjerte, sol går ned”, inden menigheden bad Fadervor og modtog Herrens velsignelse.

Per Ramsdal ønskede efter gudstjenesten ikke at udtale sig til Kristeligt Dagblad om sagen, men han gav dog Deres udsendte et venligt håndtryk.