Rapport: Global trosfrihed er i modgang

Religionsfriheden er trængt på flere kontinenter, men samtidig vokser forståelsen af dens vigtighed, siger amerikansk kommission

Den nye rapport, der gransker krænkelser af religionsfriheden i 28 lande, beskriver blandt andet den etniske udrensning af rohingya-mindretallet i Myanmar.
Den nye rapport, der gransker krænkelser af religionsfriheden i 28 lande, beskriver blandt andet den etniske udrensning af rohingya-mindretallet i Myanmar. Foto: A. M. Ahad/Ritzau Scanpix.

Regeringer og ikke-statslige aktører sætter i stigende grad den globale religionsfrihed under pres, og deres mange angreb på troende menneskers rettigheder inkluderer folkemord, slaveri, voldtægt, fængslinger, tvangsomvendelser, fordrivelser, chikane og ejendomsødelæggelse.

Det siger den amerikanske kommission for religionsfrihed, USCIRF, i sin netop udkomne årlige rapport, hvori den opfordrer USA’s regering til at opfylde sine løfter om at gøre trosfriheden til en udenrigspolitisk prioritet.

”Desværre blev vilkårene for religionsfriheden forværret i mange lande i 2017, ofte under dække af terrorbekæmpelse eller på grund af voksende tendens til autoritære styreformer,” udtaler kommissionens formand, Daniel Mark, i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.

Dog er der også lyspunkter, understreger USCIRF.

”Vigtigheden af denne grundlæggende rettighed værdsættes mere nu end nogensinde før, og åbenlyse krænkelser er mindre tilbøjelige til at gå ubemærkede hen,” siger Daniel Mark.

USCIRF er et uafhængigt, tværpolitisk organ, hvis medlemmer er udpeget af Kongressen og præsidenten, og den årlige rapport har til formål at komme med anbefalinger til regeringen og at sikre religionsfrihedens centrale plads i amerikansk udenrigspolitik.

Den nye rapport, der gransker krænkelser af religionsfriheden i 28 lande, beskriver blandt andet Ruslands krænkelser af Jehovas Vidner, muslimer og medlemmer af Scientology-bevægelsen samt Islamisk Stats vedvarende ”folkemordskampagne” mod kristne, yazidier og shia-muslimer. Desuden fremhæves den etniske udrensning af rohingya-mindretallet i Myanmar og forfølgelsen af tibetanske buddhister, uighurer-muslimer og Falun Gong-udøvere i Kina.

Rapporten er bygget op omkring kommissionens vurdering af, hvilke landes regeringer udøver eller tolererer ”systematisk, vedvarende, åbenlyse krænkelser af religionsfriheden”.

I dette års rapport anbefaler USCIRF, at det amerikanske udenrigsministerium tilføjer 6 lande til de 10, som i forvejen står på USA’s liste over ”særligt bekymrende lande”: – Den Centralafrikanske Republik, Nigeria, Pakistan, Rusland, Syrien og Vietnam.

Hvis udenrigsministeriet følger anbefalingen, forpligtes præsidenten til at tage visse skridt – der kan rangere fra et privat brev til økonomiske sanktioner – over for de pågældende landes regeringer.

Rapporten indeholder også en mildere kategori for lande, som kandiderer til at komme på listen over ”særligt bekymrende lande”. Blandt de 12 lande i denne kategori er Tyrkiet, hvor en amerikansk præst, Andrew Brunson, der har boet og arbejdet i landet i næsten 25 år, står anklaget for at være en kristen terrorist. To USCIRF-medlemmer besøgte Brunson i et tyrkisk fængsel i slutningen af 2017, og kommissionen anbefaler i rapporten, at den amerikanske regering opprioriterer sin indsats for at arbejde for løsladelsen af ham og alle andre religiøse samvittighedsfanger.

USCIRF har ikke mandat til selv at iværksætte straffende foranstaltninger, og den amerikanske regering er ikke forpligtet til at følge dens anbefalinger. Ikke desto mindre har kommissionens årlige rapport i nogle tilfælde bidraget til regeringens beslutning om at indføre sanktioner mod visse lande.