Rapport om overgreb kritiserer katolsk biskop

Den katolske leder i Danmark foretog sig intet, da en præst meddelte, at han var blevet sigtet for blufærdighedskrænkelse, fastslår advokatundersøgelse

Advokatundersøgelsen kritiserer, at den katolske biskop Czeslaw Kozon i 2000 forholdt sig passiv i en sag om blufærdighedskrænkelse.
Advokatundersøgelsen kritiserer, at den katolske biskop Czeslaw Kozon i 2000 forholdt sig passiv i en sag om blufærdighedskrænkelse. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Den katolske kirkes indsats mod seksuelle overgreb har både været for langsommelig og passiv. Sådan lyder dommen i den netop offentliggjorte advokatundersøgelse, som kirken for to år siden satte i værk efter opfordring fra Børnerådet.

Dog fastslår undersøgelsen, at omfanget af seksuelle krænkelser og indsatsen over for krænkelser stort set er den samme i den katolske kirke som i resten af samfundet.

LÆS OGSÅ: Katolsk biskop beklager sex-sagerne på ny

Advokaten har undersøgt i alt 39 sager om overgreb i den katolske kirke, som for de flestes vedkommende kom frem, efter at biskop Czeslaw Kozon i foråret 2010 sagde til Kristeligt Dagblad, at han selv kendte til fire-fem sager fra 1980erne eller tidligere, der aldrig var blevet meldt til myndighederne.

Anklagerne førte til en storm af kritik og den katolske kirkes værste krise i årtier i Danmark. Også selvom samtlige sager blev droppet af politiet, blandt andet fordi de var forældede.

Advokatundersøgelsen kritiserer, at kirken har brugt seks år på at udarbejde en beredskabsplan mod overgreb. At kirken i henholdsvis 1919 og 1984 forsøgte at neddysse anklager om seksuelle krænkelser af børn og unge. Og endelig at den katolske biskop Czeslaw Kozon i 2000 forholdt sig passiv i en sag om blufærdighedskrænkelse.

Det er pinligt for os, at de ting har kunnet finde sted i kirken, siger katolsk præst og talsmand i sager om overgreb Niels Engelbrecht.

Rapporten giver os anledning til igen at sige undskyld til de ofre, der har været udsat for noget. Vi læser nøje, hvad advokaten har skrevet, og vi har i den mellemliggende tid lavet en beredskabsplan og en forebyggelsesplan, så vi håber, at vi fremover kan undgå noget lignende, siger han.

Ifølge advokatundersøgelsen orienterede en præst i 2000 biskop Kozon om, at han var blevet sigtet og afhørt af politiet for blufærdighedskrænkelser over for en 13-årig dreng.

Advokaten skriver, at præsten understregede sin uskyld, men orienterede biskop Kozon om, at sagen kunne sluttes ved betaling af et beløb (en bøde). Biskop Kozon foretog sig ikke noget i anledning af denne henvendelse. Undersøgelsen kritiserer, at biskoppen ikke sikrede sig flere oplysninger.

Men ifølge talsmand Niels Engelbrecht fik biskoppen først blik for sagens alvor i 2012, idet præsten i 2000 havde omtalt sagen som en misforståelse over for biskoppen.

Præsten forklarede over for biskoppen, at han havde været i kontakt med politiet, men at der var tale om en misforståelse, og at han havde betalt et beløb til politiet. Han betalte en bøde for at undgå skandale, men holdt fast ved, at sagen ikke drejede sig om ham. Biskoppen opfattede ikke på det tidspunkt, hvad sagen gik ud på. Da vi så får indsigt i sagen i 2012, går det op for os, at der er tale om blufærdighedskrænkelse, siger Niels Engelbrecht.

Sagen resulterede i, at præsten i sidste måned blev fyret som sognepræst.

Trods advokatundersøgelsens kritik af ledelsens håndtering får kirken nu ros af Lisbeth Zornig Andersen, formand for Børnerådet, der anbefalede kirken at gennemføre advokatundersøgelsen.

Det her er noget, andre organisationer kan lære af, hvis der bare er den mindste mistanke. Jeg er stolt af, at vi fik den anbefaling trumfet igennem, for nu er sagen afdækket, og kirken er blevet renset for mistanke. I de sager, hvor der har været tale om overgreb, må det være rart for de involverede at få den anerkendelse, også selvom man strafferetligt ikke kan gøre noget, siger hun.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra den katolske biskop Czeslaw Kozon.