Prøv avisen

Rapport: Religionsfriheden forringes i de mest problematiske lande

Indien er et af de lande, hvor religionsfriheden har lidt størst tilbagegang de seneste par år, lyder det i ny rapport fra katolsk hjælpeorganisation. Til gengæld er der små, positive tegn at spore i Mellemøsten

I forvejen er lande som Kina, Myanmar og Iran berygtet for deres lemfældige omgang med trosfriheden. Og over de seneste par år er situation blot blevet endnu værre i disse lande, når det kommer til friheden til at udøve sin religion.

Det er en af konklusionerne i rapporten ”Religious Freedom in the World 2018”, der udkom i går. Den omfattende rapport på godt 800 sider, der er udgivet af den katolske hjælpeorganisation Aid to the Church in Need, gennemgår religionsfriheden i 196 af verdens lande. I 38 af landene, konkluderer rapporten, sker der alvorlige krænkelser af religionsfriheden med enten forfølgelser eller diskrimination. Og i 18 af disse lande er situationen ligefrem blevet forværret, siden organisationen senest udgav en rapport i 2016.

Og netop det høje antal af problemlande, hvor forholdene er blevet forværret, skiller sig ud i forhold til organisationens tidligere undersøgelser, lyder det fra John Pontifex, chefredaktør for rapporten.

”Det repræsenterer en klar forværring,” skriver han i rapporten.

Her uddyber han, at hvor det tidligere år især har været ikke-statslige aktører såsom ekstreme islamistiske grupper, der har været hovedproblemet i forhold til trosfriheden, er der nu en stigning i problemer fra statslige aktører.

Det er især Indien, der bliver fremhævet i rapporten som et af de lande, hvor religionsfriheden har lidt størst tilbagegang. Situationen er ekstra problematisk i lyset af, at Indien er verdens næstmest folkerige land og et af verdens hurtigst voksende økonomier.

Bekymringen over udviklingen i Indien deler man hos Åbne Døre, en anden kristen hjælpeorganisation, der arbejder for at hjælpe forfulgte kristne i verden.

”Det er ikke bare ude i de primitive landdistrikter i Indien, at vi ser problemerne. Det er også helt inde i centrum af New Delhi, at vi har meldinger om forfølgelse af kristne,” siger René Brocelius Ottesen, generalsekretær for Åbne Døre i Danmark.

Han forklarer, at hovedproblemet i Indien er en ekstrem nationalreligiøs ideologi, der især bliver næret af præsidentens hinduistiske parti BJP.

”Der har været udtalelser fra partiet om, at en rigtig inder er en hindu. Og at der efter år 2021 ikke bør bo andet end hinduer i landet. Det har ført til målrettet forfølgelse af både muslimer og kristne,” siger han.

Tidligere år har Mellemøsten været det store problemområde i Aid to the Church in Needs rapporter. I den nye rapport bliver der stadig rapporteret om mange problemer i regionen, men der er også positive tegn at spore. Det skyldes ikke mindst, at terrorbevægelser som Islamisk Stat og forskellige al-Qaeda-forgreninger har mistet magt og territorium i både Irak og Syrien, og at situationen for trosfrihed derfor er forbedret i de to lande. Faktisk peger rapporten på, at fordrevne religiøse minoriteter over de seneste par år er begyndt at vende tilbage til deres hjembyer i et overraskende hurtigt tempo.

I den sammenhæng skal man dog huske, hvad udgangspunktet var, siger Michael Suhr, leder af Udenrigsministeriets enhed for tros- og religionsfrihed i udlandet.

”Da IS sad på magten i en tredjedel af Irak, var der absolut ingen frihed. Når vi i dag ser, at kristne begynder at vende tilbage til deres byer i det nordlige Irak, er det et naturligt udtryk for en stigende frihed. Men det er en stigning fra et meget lavt niveau,” siger han.