Redning af jøder i 1943 fik mindesmærke

Dronning Margrethe var til stede under indvielsen af Per Arnoldis skulptur på Sletten Havn i Humlebæk i går. Det nye mindesmærke skal hædre den danske redningsaktion af 7000 jøder i oktober 1943 under den tyske besættelse

Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Fredensborgs borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) betragter det nye mindesmærke på Peder Mads Strand. – Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.
Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Fredensborgs borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) betragter det nye mindesmærke på Peder Mads Strand. – Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

En sort jolle på en grå sokkel ligger nu på Peder Mads Strand i Humlebæk ved Øresund. Værket har den 79-årige kunstner Per Arnoldi kaldt ”Oktober 1943”, og foran et par hundrede fremmødte knyttede han i går nogle ord til mindesmærket, mens det regnede stille og gråt.

”Det er ingen kunstudstilling eller fernisering, men et mindesmærke sat for det, der i Besættelsens mørke år måske blev Danmarks ’finest hour’ – evakueringen af vore jødiske landsmænd til sikkerhed i Sverige,” sagde Per Arnoldi.

Han talte om den danske aktion, der i oktober 1943 reddede cirka 7000 jøder, som den tyske besættelsesmagt ville deportere til koncentrationslejre i Tyskland. Langs kysten nord for København blev de danske jøder hjulpet ud på skibe og sejlet i sikkerhed til Sverige.

”Båden her er natsort af mange grunde. Den er både håb og frelse og afmagt og fortvivlelse. Ventetiden var et klaustrofobisk mareridt. Lige derovre lyser Sverige og sikkerheden sølle syv kilometer væk, og så ved vi ikke, om jollen vil holde – hverken kurs eller tæt,” sagde Per Arnoldi og vendte blikket ud mod regnvejret over Øresund, der dannede baggrund for værket.

”Mine største anstrengelser, når jeg bakser med at formulere en fortælling, er arbejdet med at reducere udsagnet til det absolutte minimum. Her nåede jeg ned på to elementer og fik så – med den enestående placering, et tredje element – et bagtæppe, som både er virkeligt og autentisk. Sådan så her også ud i oktober 1943, da det lykkedes Ole Philipsons familie at komme over,” sagde Per Arnoldi med henvisning til mindesmærket og til Danmarks forhenværende ambassadør i Chile, der flygtede som 12-årig fra Peder Mads Strand til Sverige.

Ole Philipson talte også. Han gengav sin egen historie om at ligge i lasten på en fiskerbåd og blive mødt af et ”välkomna til Sverige”, da han og hans familie nåede i land på den anden side af Øresund.

”Mine forældre var stærke. Vi var ikke paniske. Vi kendte ikke til, hvad der foregik i kz-lejrene. Havde vi vidst det, havde vi rystet som espeløv,” sagde den 90-årige herre, da han efter talerne blev interviewet af fremmødte tv-reportere.

Til stede ved indvielsen af skulpturen var også Hendes Majestæt Dronning Margrethe, Fredensborgs borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) og tidligere overrabbiner Bent Melchior, der selv måtte flygte i en båd til Sverige som dreng i 1943.