Reformationen får et folkemøde

I denne uge blev sløret løftet for flere dele af næste års store reformationsfejring i Haderslev. Målet er folkeoplysning og at markere byens særlige tilknytning til Luther

”Haderslev-mødet”, som er inspireret af det årlige folkemøde på Bornholm, er en del af programmet for markeringen af 500-året for Reformationen næste år og blev i denne uge præsenteret på en pressekonference i Haderslev.
”Haderslev-mødet”, som er inspireret af det årlige folkemøde på Bornholm, er en del af programmet for markeringen af 500-året for Reformationen næste år og blev i denne uge præsenteret på en pressekonference i Haderslev. . Foto: Ian Danbury - Fotolia.

I pinsen næste år bliver et stort telt sat op på den mest centrale plads i Haderslev. Inde i teltet skal over 500 mennesker kunne samles og høre om reformationens betydning i dag.

”Haderslev-mødet”, som er inspireret af det årlige folkemøde på Bornholm, er en del af programmet for markeringen af 500-året for Reformationen næste år og blev i denne uge præsenteret på en pressekonference i Haderslev. Ifølge Jens Christian Gjesing, der er formand for styregruppen for reformationsmarkeringen i Haderslev Kommune, har man fundet pendanten til folkemødet oplagt.

”Vi har et formål om at lave god gedigen folkelig oplysning, og her er et værktøj, vi kan bruge. I dag sidder der mange dygtige forskere på landets universiteter, og vi vil gerne bidrage med en platform, hvor de kan dele deres viden om Luther og reformationen med borgerne.”

Udover Haderslevmødet er pinsen, kirkens fødselsdag, i 2017 reserveret til den helt store fejring, siger Jens Christian Gjesing. Der vil være en national festgudstjeneste i Haderslev Domkirke, hvor styregruppeformanden blandt andet forventer deltagelse fra regering, folketing og kongehuset. Derudover vil der være salmemaraton og underholdning med entertaineren Sigurd Barrett, som fortæller om Martin Luther for børn.

Der er også taget kontakt til andre kendte ansigter som Folketingets kirkeordførere, journalist Clement Kjersgaard og skuespillerne Hella Joof og Bodil Jørgensen. Det sker blandt andet for at nå en bredere målgruppe, siger Jens Christian Gjesing.

Udover selve pinsefejringen er museerne i Haderslev, Viborg og Nyborg gået sammen om en reformationsudstilling, og der samarbejdes også om koncerter og teaterforestillinger rundt i landet. Blandt andet vil der i oktober være premiere på forestillingen ”Munkens Brud” om Martin Luthers hustru Katharina von Bora.

Udover ønsket om folkeoplysning har styregruppen i Haderslev også et mål om at markere byens særlige position og tilknytning til Reformationen. For tilbage i begyndelsen af 1500-tallet var det den unge hertug Christian III, der gennemførte den lutherske reformation i Haderslev, 10 år før resten af landet fik den indført. I dag er Haderslev den eneste skandinaviske venskabsby til Wittenberg, hvor Martin Luthers 95 teser blev præsenteret i 1517.

”Vi har altså en unik tilknytning til Wittenberg, og det vil vi gerne bruge jubilæet til at skabe en ny stolthed over. Reformationens historie er en del af byens identitet, men mit bud er, at kun en ud af ti indbyggere ved, hvor vigtig Haderslevs rolle var. De ved, at Sønderjyske spillede uafgjort med Sparta Prag torsdag aften, men Reformationen er ikke tæt på deres hverdag. Derfor skal vi udnytte muligheden til at skabe en særlig identitet, forståelse og selvfølelse omkring reformationen,” siger Jens Christian Gjesing.