Reformationen på 60 minutter med Sigurd Barrett

Cirka 1500 af de mindste skolebørn fra Fredericia var i går til forestillingen “Alt om Luther på 60 minutter” med Sigurd Barrett. Hans bud på reformationsformidling til børn foregik gennem musik og dramatisk historiefortælling

Sigurd Barrett klædt som middelaldermunk udløser klapsalver under showet om Reformationen på Fredericia Teater.
Sigurd Barrett klædt som middelaldermunk udløser klapsalver under showet om Reformationen på Fredericia Teater. Foto: Michael Drost-Hansen

Sigurd Barrett og to andre klædt i munketøj går ind på scenen, og de 700-800 børn i salen begynder at huje og klappe. De tre munke synger en sang, der minder om gregoriansk munkesang, inden Sigurd Barrett begynder at messe for de andre to og for børnene i Fredericia Teater.

”Nu skal jeg messe for jer i otte timer. Vi er i middelalderen, og sådan gjorde man i middelalderen.”

Han fortsætter med at messe volapyk inspireret af latin:

”Latin-us kan være svært-us at forstå-us, omnibus, bybus misforstå-us.”

De mange børn i salen griner. De er inviteret til forestillingen ”Alt om Luther på 60 minutter” af Fredericia Provsti. Dette er anden forestilling i dag, hvor i alt cirka 1500 børn fra 0. til 3. klassetrin lærer om reformatoren Martin Luther ved at høre Sigurd Barret og hans orkester synge og fortælle historier.

Den ene af de tre munke har fået en guldkæde på. Pludselig kan salen se en tyv liste sig op på ham fra bagenden af scenen. Børnene i salen råber op og forsøger at advare munkene, inden tyven snupper kæden. Han forsøger at undslippe, men bliver fanget af den munk, Sigurd Barrett spiller.

”Du har begået en synd! Du har gjort noget, man ikke må,” siger Sigurd Barrett.

”Undskyld,” siger røveren.

”Det er ikke nok at sige undskyld. Jeg har en god idé: Du kan købe et afladsbrev, så du slipper for skærsilden.”

”Hvaffor’ en sild?”, spørger røveren.

Orkestret spiller og synger nu en sang om aflad og skærsilden. Bagefter spørger Sigurd Barrett børnene:

”Har I nogensinde gjort noget, I ikke måtte?”.

”Ja,” råber publikum i kor.

”Har I prøvet, at jeres forældre bad jer om at give dem alle jeres penge, fordi I gjorde noget forkert? Eller en præst? Det gjorde præsterne i middelalderen.”

Sigurd Barrett male r nu Luthers livshistorie op med den brede pensel. Om hvordan han voksede op hos en rig far, hvordan han gav Gud sit løfte om at blive munk, og hvorfor han endte med at slå sine 95 teser op på døren til slotskirken i den tyske by Wittenberg for 500 år siden.

Hans orkester hjælper ham med dramatiske lydeffekter til fortællingen.

”Og ved I, hvem der blev rasende, da Luther protesterede mod afladshandlen? Det gjorde paven, for så kunne han ikke tjene penge. Han sagde...” siger Sigurd Barrett og råber vredt:

”Fuck Luther!”.

Flere af forestillingens pointer bliver ledsaget af sange. For eksempel synger de en gendigtet version af Luthers ”Vor Gud, han er så fast en borg”, efter de har fortalt om reformatorens evner inden for salmeskrivning. Med samme melodi lyder den:

”Gud er en stærk og sikker borg/ han passer på os alle.”

Der er også sange, hvor børnene skal synge med. Deriblandt den sidste salme, der skal illustrere, at alle kan være med, fordi det ikke længere foregår på det sværtforståelige latin. Børnene bliver opfordret til at lege, at de er til Champions League-finalen i fodbold, når de skråler med på omkvædet:

”Wåuåh, Guds ord er lyset i mit sind/ wåuåh, så luk det ind.”