Prøv avisen

Reformationsjubilæet samlede Gud og hvermand på Christiansborg

Dronning Margrethe og kronprinsesse Mary hilser på hinanden foran Christiansborg. Foto: Andreas Haubjerg/ritzau

Hele det officielle Danmark var samlet til Folketinget og regeringens officielle markering af Reformationsjubilæet på Christiansborg i dag. Dronning Margrethe og statsministeren betonede Reformationens betydning for samfundet i dag

”Det hele begyndte med et lyn et sted imellem Erfurt og Mansfeld. Den unge jurastuderende Martin Luther var på vej hjem til sine forældre i Mansfeld, da et forfærdeligt uvejr brød løs. Himmel og jord stod i ét, og lynet slog ned i et træ tæt på.”

Dramatisk indledte Hendes Majestæt Dronning Margrethe sin tale ved Folketinget og regeringens officielle markering af Reformationsjubilæet i Landstingssalen på Christiansborg i dag.

I dødsangst bad Luther Den Hellige Anna om hjælp og lovede, at han ville opgive alt og gå i kloster, hvis han overlevede.

”Få dage efter er Luther igen tilbage i Erfurt. Han opgiver sin hidtidige tilværelse og bliver optaget som munk i Augustinerklosteret. Så sad han dér i klosteret, den unge, højtbegavede munk og grundede over skriften. Han blev doktor i teologi og gravede sig stadig dybere ned i teologien. Det førte til de 95 teser, som blev slået op på døren til Slotskirken i Wittenberg,” sagde dronning Margrethe blandt andet.

Det er i dag 500 år, siden de 95 tester blev slået op på døren i slotskirken i Wittenberg, og det var denne skelsættende handling, som blev markeret på Christiansborg i dag.

Ikke kun af dronning Margrethe, der er prorektor for Reformationsjubilæet, men også af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), landets biskopper, ledere for de største partier i Folketinget, tidligere kirkeministre, præsidiet for Reformationsjubilæet og en række øvrige indbudte gæster fra kunstens verden, mediechefer, historikere og andre.