Regering skuffer sociale organisationer

Kirkelige og andre sociale organisationer kritiserer regeringen for ikke at leve op til de løfter, den gav om at hjælpe de udstødte

Regeringen giver ikke flere midler til socialt og kirkeligt arbejde. Det giver anledning til skuffelse blandt mange organisationer.
Regeringen giver ikke flere midler til socialt og kirkeligt arbejde. Det giver anledning til skuffelse blandt mange organisationer. Foto: colourbox.com.

Regeringen ønsker at gøre op med både marginalisering, udstødelse og uværdige livsbetingelser. Sådan lyder regeringens løfte i regeringsgrundlaget fra sidste efterår.

Men selvom behovet for hjælp til arbejdet med hjemløse, alkoholikere og prostituerede vokser i takt med krisen, har den nye regering ikke lagt flere midler på bordet. Det er oplevelsen hos både Frelsens Hær, Blå Kors, Kirkens Korshær, Dansk Folkehjælp, Projekt Udenfor og KFUMs Sociale Arbejde.

LÆS OGSÅ: "Det er kirkens pligt at hjælpe"

Kritikken vil være på dagsordenen, når Kirkens Korshær i dag indleder sit årsmøde. Organisationen har ligefrem fået frataget statsstøtte i form af satspuljemidler, og det førte til nedlæggelsen af et værested på Nørrebro. Generalsekretær i Kirkens Korshær Helle Christiansen mener ikke, den nye regering har gjort det lettere at lave socialt arbejde i Danmark, og fremhæver særligt to eksempler.

I foråret fik vi afslag på fortsat bevilling til natcafeen i København, som vi har drevet med politisk opbakning under både røde og blå regeringer siden 1996. Det kom fuldstændig bag på os. Det andet er, at vi sammen med andre sociale organisationer har presset meget på for at få løftet de sociale forhold under det danske EU-formandskab. Blandt andet forsøgte vi at få skabt ordentlige betingelser for de hjemløse migranter, som kommer fra forarmede områder i Europa. Danmark har ry i Europa for at være socialt ansvarligt, og der kunne vi have sat gang i langsigtede initiativer, som kunne hjælpe udsatte grupper. Vi forventede, at regeringen ville se det som fokuspunkt. Men der skete ikke det, vi håbede, og det var skuffende.

Skuffelsen er også til at tage og føle på hos generalsekretrær i Blå Kors Christan Bjerre, der tror, at de kommende år vil byde på større og flere udfordringer for de sociale organisationer også i samspillet med kommunerne:

Vi synes, det er ærgerligt, at regeringen ikke prioriterer de socialt udsatte i højere grad, for den investering ville give dem mest på den lange bane. Vi håber, der kommer en forbedring, men vi har svært ved at se tegnene på det. Et tegn i den modsatte retning er, at regeringen i sin udligningsreform igen ikke valgte at øremærke penge til frivilligt socialt arbejde blandt de midler, kommunerne fik tildelt. Her kunne man have sikret sig, at pengene ikke gik til alt muligt andet, men valgte ikke at gøre det.

At frivilligt arbejde er i høj kurs hos politikerne i øjeblikket, er ikke ensbetydende med, at de sociale organisationer kan føle sig sikre på at få flere midler, mener én af Danmarks førende frivilligheds-forskere, Anders la Cour, lektor og ph.d. ved Copenhagen Business School:

Disse organisationer spiller en væsentlig rolle i den forstand, at de har mulighed for at give en omsorg og nå nogle mennesker, som det offentlige ikke kan. Og den omsorg, de giver, er af en anden kvalitet end den omsorg, man finder inden for det offentlige. Hvis regeringen vælger at tage penge fra det frivillige sociale arbejde, så er det et slags økonomisk incitament til at lave frivillighed på en bestemt måde, og dermed fremme en bestemt politik.

Den tidligere leder af Projekt Udenfor, Preben Brandt, der i mange år har arbejdet med at forbedre forholdene for hjemløse i Danmark, oplever, at solidariteten med samfundets allersvageste er svækket i løbet af de senere år, og det afspejler sig i politikernes prioriteringer, mener han:

Et eksempel er, at vi i Projekt Udenfor gerne vil gøre mere for udenlandske hjemløse, som opholder sig i landet. Det arbejde kan vi ikke få støtte til, heller ikke af den nuværende regering. Når der skal uddeles midler, bliver solidariteten mere og mere en solidaritet med dem, man synes har fortjent det, og det er i sig selv et kæmpe problem for de sociale organisationer.

Socialminister Karen Hækkerup skriver i en mail, at regeringen faktisk har gjort meget for de udsatte i Danmark på mange områder.

Vi har allerede gjort det lovligt at oprette stofindtagelsesrum. Vi har afskaffet fattigdomsydelserne, vi har startet en ambitiøs indsats for at lette vejen ud af prostitution, og vi er i fuld gang med at se på hele psykiatriområdet i regeringens psykiatriudvalg.

Vi er slet ikke færdige endnu, og der er mange sten, vi skal have vendt. Blandt de næste er for eksempel misbrugsbehandlingen, som trænger til et grundigt eftersyn. De frivillige organisationer gør et kæmpe stykke arbejde for udsatte borgere, og vi skal gøre det lettere for dem.