Mette Frederiksen: Der bliver jul i kirken i år – men den bliver anderledes

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på pressemødet mandag, at der stadig kan holdes julegudstjenester i år

Mette Frederiksen: Der bliver jul i kirken i år – men den bliver anderledes
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Coronasmitten buldrer derudaf, bekymringen breder sig. Det samme gør restriktionerne – og kunne man så også frygte, at de populære julegudstjenester blev sløjfet? Det fik vi svar på i dag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde nemlig på pressemødet i dag, at der kan holdes julegudstjenester i år:

”Julen er en kristen højtid, og vi ved godt, at det har betydning for mange mennesker at komme i kirke juleaften. Det gælder i øvrigt også mig selv – jeg plejer at komme i kirke juleaften. Men det bliver selvfølgelig anderledes i år,” sagde statsminister Mette Frederiksen.

”Vi ved godt, at kirken er et særligt rum, og det har vi i øvrigt også efterstræbt at tage hensyn til undervejs i hele epidemien”, sagde hun.

De gældende restriktioner skal selvfølgelig overholdes under julegudstjenesterne, understregede direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. Han havde noteret sig, at der allerede var rigtig mange kirker, der var i gang med at lave planer for nye måder at holde julegudstjenester på i en coronatid.

Flere detaljer får man på Sundheds- og Ældreministeriets hjemmeside i et nyt dokument:

”Folkekirken og andre trossamfund har fortsat mulighed for at afholde gudstjenester mv. i lokaler, som de råder over. Regler og retningslinjer for bl.a. arealkrav, mundbind, håndsprit og afstand, herunder ved sang, betyder dog, at julegudstjenester mv. afholdes anderledes end normalt. Du kan finde yderligere oplysninger hos din lokale sognekirke eller dit trossamfund.”

Spørger man den tidligere direktør for Statens Serum Institut og læge, Nils Strandberg Pedersen, er det alligevel mest fornuftigt at holde sig væk fra kirken juleaften:

”Myndighederne siger, at det er forsvarligt at lade kirkerne holde julegudstjenester, men det er der ingen garanti for. Man er jo ikke mere beskyttet mod corona i en kirke end i et teater. Og teatrene er lukket ned. Men det er min personlige holdning,” siger han.

”Vi har set flere episoder, hvor der har været voldsom smitte fra en enkelt person. Derfor synes jeg heller ikke, det er en god idé at rykke gudstjenester til større lokaler eller sportshaller – for jo flere mennesker, der er samlet, jo større er risikoen for, at der er en superspreder til stede.”

Men man kan trygt tage til julegudstjeneste, så længe restriktionerne bliver overholdt, siger Torben Mogensen, der er læge og formand for Lungeforeningen.

Folkekirkens corona taskforce blev i dag kaldt til møde, oplyser Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af Menighedsråd, som selv er en del af denne gruppe, der har kontakt til regeringen.

”Det ser ikke umiddelbart ud til, at der kommer yderligere restriktioner for kirkelige arrangementer og julegudstjenester, end dem, vi allerede er vant til. Men der er nogle spørgsmål, vi bliver nødt til at finde ud af. Hvordan skal kirken forholde sig til, for eksempel i hvilket omfang kirkens ansatte skal arbejde hjemmefra. Skal konfirmandundervisningen foregå digitalt? Hvem varetager kritiske funktioner? Det er blandt andet det, vi skal drøfte på mødet,” sagde Søren Abildgaard, da Kristeligt Dagblad snakkede med ham inden mødet.

Flere biskopper i folkekirken opfordrer til at aflyse kirkelige handlinger som koncerter, børneaktiviteter og fællesspisninger, ligesom konfirmandforberedelser foreslås afholdt digitalt. Desuden opfordrer de til, at kirkelige medarbejdere, som ikke varetager kritiske funktioner, arbejder hjemmefra. Det gælder for eksempel ikke personale, der er nødt till at være i kirken for at gennemføre gudstjenester og kirkelige handlinger, skriver kirke.dk.