Regeringen mangler flertal til at afskaffe momsstøtte

Hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti vil stemme for en afskaffelse af momsstøtten til kirkelige og andre almennyttige foreninger. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) ser dog stadig et problem i kirkelige foreningers brug af ordningen og vil arbejde for en ny model

Regeringen mangler flertal til at afskaffe momsstøtte
Foto: Philip Davali/ritzau.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har gjort sig aldeles upopulær i store dele af Foreningsdanmark som afsender på regeringens udspil om at afskaffe en særlig momsstøtteordning for almennyttige foreninger.

Alle fra Roskilde Festival, Røde Kors og 30 religiøse foreninger har protesteret over forslaget, der vil koste dem millioner.

Men nu viser det sig, at regeringen ikke kan samle flertal til at fjerne den særlige momskompensationsordning, der koster staten cirka 150 millioner kroner om året. For hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet vil lægge stemmer til, fortæller partiernes skatteordførere.

”Vores holdning er, at der kan være brug for justeringer af ordningen, men at en egentlig afskaffelse ikke er en god idé. Der er tale om organisationer, som gør et stort arbejde inden for det sociale område, som man ellers ikke fanger inden for sundhedssystemet. Derfor mener vi ikke, at der er brug for en afskaffelse,” siger Dennis Flydtkjær, skatteordfører for Dansk Folkeparti, som gerne vil have undersøgt, om der er for mange organisationer, der i dag deles om pengene.

Heller ikke Socialdemokratiet vil sige farvel til ordningen.

”En lang række gode organisationer vil blive ramt af forslaget. Med de millioner, der er tale om, vil det simpelthen blive vanskeligere for disse organisationer at levere den indsats, de gør,” siger partiets skatteordfører Jesper Petersen, der har indkaldt til lukket samråd om sagen.

Da Enhedslisten og SF heller ikke støtter forslaget, kan der altså ikke samles flertal for en afskaffelse af ordningen, som det ser ud nu.

En af de skarpeste kritikere af forslaget har været Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (Isobro). Her er der forsigtig glæde over de politiske meldinger:

”Jeg er oprigtigt glad for de positive politiske signaler, efter at vi i snart en måned har forsøgt at råbe regeringen op. Men jeg sover først roligt igen, når jeg er 100 procent sikker på, at forslaget ikke bliver til noget. Husk på, at dette forslag vil betyde, at en lang række velgørende foreninger allerede fra indeværende år står med et gevaldigt hul i økonomien. Det er simpelthen det forkerte sted at spare,” lyder det fra generalsekretær Robert Hinnerskov.

Det ærgrer til gengæld skatteminister Karsten Lauritzen, at regeringen ikke på nuværende tidspunkt kan samle flertal til en afskaffelse af momskompensationsordningen.

”Så bliver det svært at nå i mål til det, vi gerne vil bruge pengene til, og det er jo netop noget, som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har ønsket, altså en styrket skattekontrol. Men som politiker tror jeg på, at det gode kompromis findes. Jeg synes heller ikke umiddelbart, at det er optimalt at skære i det frivillige foreningsarbejde. Men selvom man godt kunne tænke sig noget, er det ikke altid, at det kan lade sig gøre,” siger Karsten Lauritzen og åbner for, at man ”lander et andet sted, end regeringen har foreslået.”

Et af de centrale stridsspørgsmål i momssagen har været skatteministerens argument om, at ordningen er gledet væk fra sit oprindelige formål, da blandt andet religiøse foreninger i stigende benytter sig af den.

Kan du forstå, at de kirkelige organisationer undrer sig over den formulering, når de nu fra begyndelsen har kunnet søge på lige fod med andre – og også har fået tilskud helt fra ordningens tilblivelse?

”Jamen både og. Forstået på den måde, at jeg intet har imod de kirkelige foreninger. Jeg er selv medlem af folkekirken og glad for at være det. Jeg har intet imod frikirker. Men den oprindelige tilgang til ordningen var at støtte humanitært arbejde og ikke kirkeligt arbejde. Men det er mit indtryk, at det er blevet brugt til almindeligt kirkeligt arbejde og ikke humanitært og socialt arbejde,” siger Karsten Lauritzen.8