Regeringen skal forklare planer om afskaffelse af St. bededag

MED AFSTEMNING Venstre og Konservative vil åbenbart give køb på alle traditioner, lyder det fra Kristendemokrater, der nu vil have regeringen til at forklare planer om afskaffelse af St. bededag

Den seneste Megafon-undersøgelse om bøn, foretaget for Politiken og TV2, viser, at 53 procent af danskerne har bedt en bøn, men sognepræst Jørgen Demant vurderer, at langt flere beder. -
Den seneste Megafon-undersøgelse om bøn, foretaget for Politiken og TV2, viser, at 53 procent af danskerne har bedt en bøn, men sognepræst Jørgen Demant vurderer, at langt flere beder. -. Foto: stock.xchng.

 
 
Regeringens overvejelser om en afskaffelse af St. bededag er nu endt i folketingssalen.

Her har Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen netop bedt beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) om en forklaring på, hvorfor regeringen angiveligt foreslog en afskaffelse af St. bededag i forbindelse med 2020-forhandlingerne.

LÆS OGSÅ: Hvad er Store bededag?

Ved at afskaffe St. bededag kunne man få en ekstra arbejdsdag og dermed flere indtægter til statskassen.

Men den tankegang er problematisk, lyder det fra Per Ørum Jørgensen.

"Hvis det er korrekt, at regeringen havde planer om at afskaffe St. Bededag i forbindelse med 2020-forhandlingerne, så er det et endegyldigt bevis på at Venstre og Konservative efterhånden er blevet så pengefikseret at man er klar til at give køb på alle traditioner og vores kultur, siger Per Ørum Jørgensen, der selv deltog i 2020-forhandlingerne, men uden at høre om regeringens planer.

"Jeg så ikke sådan et forslag undervejs i forhandlingerne mens Kristendemokraterne var ved bordet. Jeg ville da også prompte afvise et sådan forslag fra regeringen. St. bededag er en vigtig helligdag for mange borgere og det skal der være plads til i vores samfund. Alt skal ikke bare handle om penge", siger Per Ørum Jørgensen.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs har over for DR bekræftet, at en afskaffelse af St. bededag indgik i regeringens overvejelser.

"Der er ikke nogen tvivl om, at der ville kunne spares penge ved at droppe nogle af de skæve helligdage", siger Ulla Tørnæs til DR Sjælland.

Også De Radikale har tidligere foreslået en afskaffelse af St. bededag, alternativt at flytte den til en søndag, så det ikke kostede en arbejdsdag.

St. bededag har eksisteret siden 1686.