Regeringen vil til bunds i chikanesag

Både Socialdemokraterne og SF finder det forkasteligt, at kristne flygtninge forfølges på landets asylcentre, og sammen med Enhedslisten vil partierne nu undersøge omfanget

Anne Baastrup, SFs fungerende rets- og udlændingeordfører, er af de politikere, der vil have undersøgt chikanen af kristne flygtninge på landets asylcentre.
Anne Baastrup, SFs fungerende rets- og udlændingeordfører, er af de politikere, der vil have undersøgt chikanen af kristne flygtninge på landets asylcentre. Foto: Jeanne Kornum Denmark.

Fuldstændig uacceptabelt.

Udtrykket går igen i de politiske reaktioner på dagens historie om, at kristne asylsøgere chikaneres på landets asylcentre.

Forfølgelse på baggrund af religion er uacceptabelt, men når det handler om asylsøgere, er det helt galt, for mange af dem søger netop asyl på grund af religiøs forfølgelse. Så jeg bliver bekymret over beretningerne fra asylcentrene, siger Anne Baastrup, SFs fungerende rets- og udlændingeordfører.

LÆS OGSÅ: Kristne flygtninge chikaneres på asylcentre

Sammen med politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen fra regeringens støtteparti, Enhedslisten, vil hun nu have justitsminister Morten Bødskov (S) ind i sagen.

Jeg vil have ministeren i dialog med Røde Kors for at få overblik over problemet og foreslå tiltag, som kan løse det, siger Anne Baastrup.

Johanne Schmidt-Nielsen supplerer:

Jeg vil bede ministeren kommentere, hvad der er behov for på centrene. Spørgsmålet er, om man politisk har gjort nok for, at centrene kan sørge for, at ingen bliver chikaneret.

De politiske udmeldinger kommer som reaktion på, at kristne asylbeboere fra særligt Afghanistan, Iran og Irak oplever chikane, trusler og mobning på 9 af landets 12 asylcentre for voksne. De resterende seks asylcentre i landet huser udelukkende børn og unge.

Også Socialdemokraterne vil undersøge problemets omfang.

Jeg har ikke været bekendt med den her situation før, men det er meget problematisk. Derfor må vi sætte fokus på det og løse det, siger Jacob Bjerregaard, partiets udlændinge- og integrationsordfører.

Fra alle tre partier lyder det, at problemerne skal løses i samarbejde med dem, der har kompetence til det.

Det vil særligt sige Dansk Røde Kors, som driver 12 af landets 18 asylcentre. Jacob Bjerregaard vil personligt kontakte Røde Kors, mens Anne Baastrup og Johanne Schmidt-Nielsen vil bede justitsministeren gøre det.

Asylområdet har meget, der skal rettes op på. Blandt andet forholdene i centrene, for jo ringere forhold asylsøgerne lever under, jo større risiko er der for, at situationen koger over. Vi må sørge for, at centrene har de tilstrækkelige ressourcer til at gribe ind over for problemerne, og her skal vi som politikere samarbejde med centrene, som har erfaringen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Fra Dansk Røde Kors hilser souschef i asylafdelingen Carsten Isaksen politikernes initiativ velkomment.

Vi tager gerne en dialog med politikerne om forholdene på asylcentrene, for alle beboere skal have et trygt og sikkert ophold. Når der opstår spændinger, bunder det ofte i bolig- og værelsesforhold, som ikke altid kan tilgodese den enkeltes behov for privatliv. Derfor vil vi meget gerne drøfte med politikerne, hvordan disse boligforhold kan forbedres, siger han.